Wallström rasar mot Turkiets barnsexlag

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Marcus Eriksson/TT
Margot Wallström.

Turkiets författningsdomstol har beslutat att det ska bli lagligt att ha sex med tolvåringar.

Kritiken har inte varit nådig – Sveriges utrikesminister kräver att beslutet upphävs.

"Barn behöver mer skydd, inte mindre, mot våld och sexuella övergrepp", skriver Margot Wallström på Twitter.

Precis som i Sverige är det enligt turkisk lag förbjudet att ha sex med barn under 15 år. Den regeringskontrollerade nyhetsbyrån Anatolia uppger dock att landets författningsdomstol nu bestämt sig för att ändra definitionen av sexuella övergrepp: Givet att barnet gett sitt samtycke föreslås gränsen sänkas till tolv år.

Anatolia rapporterade om beslutet redan den 14 juli, dagen före den misslyckade militärkuppen i landet. Men det är först nu som nyheten har fått stor uppmärksamhet, sannolikt på grund av det politiska och mediala kaoset efter kuppförsöket, skriver TT.

”Horribel utveckling”

Under söndagen har en rad politiker och andra makthavare fördömt beslutet.

Turkiets beslut att tillåta sex med barn under 15 måste upphävas. Barn behöver mer skydd, inte mindre, mot våld och sexuella övergrepp", skriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.

Liberalernas utrikestalesperson Birgitta Ohlsson kallar beslutet ”skamligt”, även det i ett Twitterinlägg.

Även justitie- och migrationsminister Morgan Johansson kritiserar domstolsbeslutet.

”Horribel rättsutveckling i Turkiet om sänkt åldersgräns för sex. Främjar övergrepp och barnäktenskap. Måste ändras”, skriver han.

”Ökad sexuell exploatering”

Thomas Andersson, pressekreterare vid Ecpat som arbetar mot övergrepp mot barn, kallar beslutet ”horribelt”.

– Ett sådant här beslut leder naturligtvis till en ökad sexuell exploatering av barn, inte minst i ljuset av att Turkiet redan i dag har stora problem med barnäktenskap, säger han till TT.

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda Barnen, har också kommenterat beslutet.

– En flicka som gifts bort när hon är tolv får inte gå i skolan ordentligt och har inte möjlighet att skapa sitt eget liv. Och kroppen är inte gjord för att föda barn i den åldern, säger hon till TT.

– Det går emot barnsynen i hela världen. Man går tillbaka till en ordning där kvinnor inte har något att säga till om.

Klargörande: Tolkningen av lagen är omstridd

Edit 17 augusti: Efter att nyheten spridits över världen säger flera sakkunniga att den turkiska författningsdomstolen är missförstådd, och inte alls har avskaffat 15-årsgränsen.

Enligt den svensk-turkiske advokaten Sadik Kutlu – som har läst författningsdomstolens dom – är sexuella handlingar med barn under 15 år alltjämt straffbara i Turkiet. Straffet för våldtäkt mot barn är 16 års fängelse.

Skälet till att domstolen ogillat den gamla lagen är att den inte tillåter att man tar hänsyn till offrets ålder när man bestämmer påföljd för gärningsmannen.

Domstolen kan alltså inte ta hänsyn till om det rör sig om ett fall där en vuxen man haft sex med en fyraåring, eller ett fall där en 16-årig pojke haft samtyckessex med sin 14-åriga flickvän. Det är detta som nu ska ses över.

Läs mer om tolkningsförvirringen här.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN