Läsarna rasar: OS är för alla

NYHETER

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt rasar över att han inte kan se OS i sommarstugan.

Och Aftonbladets läsare håller med.

”Självklart ska alla kunna se ett så stort evenemang”, skriver Ulf.

”Alla svenska OS–deltagare betalas av våra skattepengar. Skall vi då inte få valuta för detta genom tillgång till OS via vår statliga tv-kanal?”, frågar sig Aftonbladets läsare Sven.

Sedan Jonas Sjöstedt rasat över att han inte kunde se OS i sommarstugan ute i skogen har debatten blossat upp på nytt. Många tycker att enbart de markbundna tv-kanalerna ska få sända stora folkliga evenemang, skriver de i Aftonbladets chatt som väckte ett enormt engagemang.

”Det är synd att inte äldre, ensamma kan få följa med och se OS”, skriver Mimmi.

”Det går för långt”

Om ungefär en månad kommer regeringen att ta upp frågan om en eventuell ”evenemangslista”. Det innebär att det upprättas en lista på populära evenemang som bör vara tillgänglig för allmänheten utan extra betalning utöver licensavgift och/eller grundanslutningsavgift till ett kabelnät.

På listan finns bland annat både sommar och vinter OS, VM, EM och Nobelfesten.

”Givetvis ska OS och andra sportevenemang, såväl som kulturella sådana, vara tillgängliga för allmänheten och därför sändas i public service. Kommersialiseringen håller på att gå för långt”, skriver Åke.

Sågas av oppositionen

Men alla håller inte med.

”All sport i tv ska bekostas av enskilda tittaren, inte av alla. Det ska vara rättvist”, skriver Ismo.

Och oppositionen håller med. Kristdemokraterna anser att staten inte ska få styra vilka program som ska visas i public service – även om det varit lättillgängligt.

– Var och en av oss betalar tv-avgift till public service, men man kan också välja att betala för andra kanaler, säger Roland Utbult, riksdagsledamot i kulturskottet.

Enligt Moderaterna är evenemangslistan ett ”gammalt förslag som de tidigare avfärdat”.

– Jag tycker att det är bra att många tar del av när Sverige tävlar i OS men förslaget leder till att flera av våra största kanaler utestängs från att sända stora evenemang vilket varken gagnar mångfalden, publiken eller idrottsrörelsen, säger Olof Lavesson, Moderaternas kulturpolitiska talesperson.