Trumps galna spurt: 5 delstater på 1 dag

1 av 5 | Foto: Pontus Orre
Trump kampanjtalar i Raleigh, North Carolina, sista dagen innan valet.

GRAND RAPIDS, MICHIGAN. Säga vad man vill om Donald Trump. Men för en 70-åring håller han ett högt tempo.

Den sista dagen besöker han fem delstater och avslutar med ett valmöte vid midnatt.

Det är en närmast desperat avslutning för att försöka vinna några av de delstater som länge har ansetts vara vikta för Hillary men som tack vare att valvinden vänt till Trumps fördel den senaste veckan åter har kommit i spel. Kanske tack vare de anklagelser om en ny e-postskandal för Clinton, som nu visat sig vara oriktiga.

Trump har under hela valrörelsen pekat ut Hillary Clinton som svag och hånat henne för att hon ligger hemma och sover istället för att vara ute och valtala. Genom att hålla ett furiöst tempo i slutspurten vill han visa vilken machokille han är.

Själv verkar han ha svårt att sova vilket varit ett stort problem för hans kampanj. Trump har ägnat nätterna åt att skicka förolämpande och kränkande twittermeddelanden som skadat hans kampanj.

Noga uttänkt rutt

Inför slutspurten har därför hans kampanjledare förbjudit Trump att twittra personligen. Istället är det staben som skickar ut alla meddelanden. Trump är presidentkandidaten som inte anses kunna hantera sitt eget twitterkonto men som vill få väljarna att tro att han ska klara av att sköta kärnvapenkoderna på ett ansvarsfullt sätt.

Det är inte den enda förändring som skett den senaste tiden. Numera håller Trump inte sina tal på fri hand utan läser från en textskärm. Det har inneburit att han håller sig till de sakfrågor hans kampanj vill trumma in istället för att flyta ut i olika sidospår. Något som fått honom att framstå som en mer seriös och kontrollerad kandidat.

Triump började sin sista kampanjdag i Sarasota i Florida. Forsatte till North Carolina, Pennsylvania och New Hampshire. Han sista valmöte, och det som kan bli hans sista framträdande som politiker, håller han här i Grand Rapids i den viktiga delstaten Michigan.

Denna rutt är noga uttänkt. Så som det amerikanska valsystemet fungerar där det är delstaternas elektorsröster som avgör vem som blir president, så måste segraren vinna de stora, folkrika delstaterna med många elektorsröster. Här har Clinton hela tiden haft en rätt betryggande ledning som dock krympt avsevärt på slutet. Om Trump kan fånga arbetarväljarna i framförallt Pennsylvania och Michigan så har han en chans att bli president.

Det var därför han la till valmötet i Grand Rapids när hela hans sista kampanjdag redan var spikad.

Det är ett långskott men Trump vet att han ligger under och måste chansa.

Jag var utanför arenan där mötet hålls sex timmar innan det började. Redan då ringlade sig en lång kö av supportrar längs Monroe Avenue. Trump drar definitivt folk även på kort varsel.

Men det finns dom som heller fiskarna i forsarna i floden som rinner förbi precis bredvid.

En replik som river ner aplåder

I Grand Rapids kommer han än en gång att hamra in några av sina favoritämnen. Han kommer att döma ut Obamacare och berätta för Michiganborna hur mycket deras sjukförsäkringspremier kommer att gå upp. Han kommer för femtielfte gången säga att han ska bygga en mur och att Mexiko ska betala för den. En replik som han vet river ner applåder och jubel bland åhörarna.

Men framförallt kommer han för en sista gång att sätta kniven i Hillary Clinton och kalla henne korrupt och "skurken Hillary".

Väldigt många väljare gillar inte någon av kandidaterna. Faktum är att Trump och Clinton är USA:s i särklass mest illa omtyckta politiker. Över hälften av befolkningen ogillar dem.

Trumps chans är att slå mot Hillary trovärdighet och på så sätt få folk att välja honom istället. Även om de inte gillar Trump heller.

Men om inte rösten ska vara bortkastad har amerikanerna bara dessa två att välja mellan.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  USA:s framtid

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM