Svåra konflikter i MP efter brunkolsbeslutet

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

1 av 3 | Foto: Gustav Hugosson
Här utvinns tysk brunkol.

Miljöpartiet skakas av svåra interna konflikter efter att man gått med på att låta Vattenfall sälja sitt brunkol.

Samtidigt hyllas det nyvalda språkröret Isabella Lövin av Socialdemokraterna efter beslutet.

– Nu är det politiker, inte aktivister som sitter i regeringen, säger en S-källa.

Regeringen kommer inte sätta några käppar i hjulet för Vattenfalls försäljning av den omtalade tyska brunkolsverksamheten. Det meddelade man på en presskonferens under lördagen. Frågan har varit känslig framför allt inom Miljöpartiet, där många krävt att verksamheten ska avvecklas och att kolet ska stanna i marken.

Men enligt klimatminister Isabella Lövin (MP) fanns aldrig den möjligheten. Det handlade om att sälja eller driva gruvorna vidare.

– Hade vi sagt nej skulle Vattenfall ha fortsatt driva brunkolsverksamheten och kolet hade fortsatt att brännas upp, sa Lövin.

För att få ned utsläppen ska man i stället köpa utsläppsrätter för sex miljarder fram till 2040, som inte ska användas.

Trots det reagerade flera miljöpartister med vrede efter beskedet. Flera riksdagsledamöter menar att partiet borde ha lämnat regeringen i stället för att gå med på en försäljning. Carl Schlyter (MP) anser att de gröna lagt sig platt för S och nu riskerar ett stort väljartapp i valet 2018.

– Jag tycker att vi skulle ha riskerat vår regeringsposition för att vinna en klimatvinst, säger han.

Det är inte första gången som MP:s partiledning får hård intern kritik efter beslut man fattat i regeringen och vallöften man tvingats svika. Det handlar bland annat om byggandet av Förbifart Stockholm, genomförandet av den hårdare flyktingpolitiken och beslutet att ingå ett värdlandsavtal med Nato.

”Svårt att sitta kvar”

Det är inte heller första gången som företrädare krävt att MP borde lämna regeringen. Kraven har på sistone framför allt kommit från Schlyter och riksdagsledamöterna Jabar Amin, Valter Mutt och Annika Lillemets.

– Till slut får vi svårt att sitta kvar i en regering där vi gång på gång i avgörande systemfrågor blir överkörda av Socialdemokraterna, säger Mutt.

Men kritikerna fick i går mothugg av statsrådet Peter Eriksson (MP) som menar att de driver en populistisk linje i frågan om brunkolet.

– Det fungerar inte så att vi kan köpa in kolgruvor i Tyskland för att sedan lägga ned dem. Det är faktiskt en illusion, säger han.

Medan striderna rasar inom MP, som har en krisfylld vår bakom sig, hyllas partiledningens agerade i frågan om brunkolet - av Socialdemokraterna. Aftonbladet erfar att regeringspartnern är mycket nöjd med språkröret Isabella Lövin, som nyligen tog över efter Åsa Romson.

”Politiker, inte aktivister”

– Hon är proffsig, pragmatisk och bra att ha att göra med. Nu är det politiker, inte aktivister som sitter i regeringen, säger en S-källa.

När regeringen presenterade åtstramningarna av flyktingpolitiken i höstas grät Åsa Romson på presskonferensen och ungdomsförbundet Grön ungdom menade att man skulle ha lämnat regeringen i stället.

Enligt vad Aftonbladet erfar har beslutet om Vattenfalls brunkolsförsäljning varit lika tufft. Källor beskriver att stämningen varit god mellan regeringspartierna medan det "smällts mycket i dörrar" hos MP.

– Det här har varit oerhört smärtsamt för Miljöpartiet och Isabella Lövin. Men hon står upp för de beslut regeringen har fattat och är också bra i kommunikationen. Det är inga felsägningar längre, säger en S-källa.

ARTIKELN HANDLAR OM