Trafikverkets besked: Södertäljebron hålls stängd i sommar

Räkna med trafikkaos resten av sommaren.

Nu meddelar Trafikverket att den totalskadade Södertäljebron inte kommer kunna öppnas förrän efter sommaren.

– Vi ska se till att den blir färdig till att folk kommer tillbaka efter semester, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Efter en lastbilsolycka på motorvägsbron i Södertälje under midsommarhelgen har E4 stängts av totalt för södergående trafik.

Och nu kommer Trafikverket med ett nytt besked: bron kommer inte kunna öppnas förrän efter sommaren.

– Vi kommer att öppna Södertäljebron i mitten av augusti. Vi ska reparera den och se till att allt blir färdigt till att arbetet drar igång och folk kommer tillbaka från semestern, säger Bengt Olsson, pressansvarig på Trafikverket.

”Otroligt komplext arbete”

Bron fick rejäla smällar i samband med olyckan som inträffade. Det är bland annat stålkonstruktionen och många bärande delar av bron som måste bytas ut innan man ens kan börja arbetet med att laga bron.

– Den är så sönderkörd att vi inte ens kan leda ut trafik på den. Det är ett otroligt komplext arbete, säger han.

Trafikverket plockar in full arbetsstyrka under sommaren för att kunna reparera bron så snart som möjligt, men först måste de vänta på att nya delar till bron ska tillverkas.

– Bron är unik i alla sina konstruktionsdelar så de saker som ska bytas och repareras måste tillverkas på nytt. Det finns ingen reservdelshylla på lager.

Varit enorma köer

Trafikverket uppmanar trafikanter att ta andra vägar i den mån det går. Just nu omleds trafiken i två körfält via Saltsjöbron. Trafik som ska till E20 mot Strängnäs kör i vänster körfält och trafik till E4 mot Norrköping kör i höger körfält.

Tidigare har Trafikverket sagt till Aftonbladet att man får räkna med fyra gånger längre restid.

Men enligt Bengt Olsson väntas inga stora problem under sommartrafiken.

– Nu i juli minskar trafiken i mängd och de alternativ som vi upprättat gör att det flyter på ganska hyfsat ändå med tanke på förutsättningarna, säger han.

midsommarafton var det enorma köer genom Södertälje på grund av olyckan. Som värst var kön sex kilometer lång och många satt fast i i flera timmar i köerna.

Publisert: