Pensioner försenade för utlandspensionärer

Foto: Marcus Ericsson/TT
”Det ligger hos Nordea som sköter utbetalningarna till utlandet”, säger Mona Myrberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.
NYHETER

Svenska utlandspensionärer får inga pengar.

70 procent av de som skulle fått pensionsutbetalningar 18 juli väntar fortfarande på månadens utbetalning.

– Det ligger hos Nordea som sköter utbetalningarna till utlandet, säger Mona Myrberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

– Det har varit ett tekniskt fel men nu är det det fixat och pengarna ivägskickade, säger Magnus Nelin, presschef på Nordea.

Svenska utlandspensionärer inom Euroområdet, som skulle ha fått sin pension 18 juli, har inte fått sina pengar. Problemet låg hos den utbetalande banken Nordea.

– Vi väntar på besked från Nordea om vad nästa steg blir. Just nu har jag ingen prognos tyvärr, säger Mona Myrberg.

Inledningsvis gällde problemet alla utlandspensionärer som skulle fått pengar 18 juli, men de som bor utanför Euroområdet ska ha fått sina pengar.

– 30 procent har fått sina pengar nu, men för de 70 som bor inom Euroområdet har pengarna fastnat hos Nordea.

Vid lunchtid meddelar Nordea att man löst problemet.

– Det var ett tekniskt fel men nu kommer pengarna fram till pensionärerna under dagen. Det har fixats succesivt, säger Magnus Nelin.

Pensionärer med utbetalningsdatum 19 juli har fått sina utbetalningar genomförda som vanligt, enligt Pensionsmyndigheten. Dock kan det dröja en till fyra dagar innan pengarna sätts in på kontot, beroende på vilken bank mottagaren har och i vilket land hen bor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pension