Uppgifter: Kuppmakarna låste radarn på Erdogans plan

avSusanna Hållbus

1 av 4 | Foto: AP/TT
Turkiets president Tayyip Erdogans plan kunde ha skjutits ner av rebellers stridsplan under upproret, enligt nya uppgifter.

Åtminstone två av kuppmakarnas F16-plan förföljde president Tayyip Erdogans plan medan det var i luften på väg mot Istanbul i fredags kväll.

Det uppger flera källor för nyhetsbyrån Reuters.

– De låste sin radar på hans plan och på två andra F16 som skyddade det, säger en före detta officer med insyn i händelserna till Reuters.

President Tayyip Erdogan var på semester i Marmaris i södra Turkiet när kuppförsöket inleddes på fredagskvällen. Flankerat av två regeringstrogna F16-flygplan flög Erdogans plan därifrån till Istanbul, där kuppmakarna bland annat spärrat av broarna över Bosporen och försökte ta kontroll över flyplatsen Atatürk.

Nu uppger Reuters att två andra F16-plan, kontrollerade av kuppmakarnas, förföljde Erdogans plan i luften.

– Minst två F16 trakasserade Erdogans plan när det var på väg till Istanbul. De låste sin radar på hans plan och på två andra F16 som skyddade det. Varför de inte gav eld är ett mysterium, säger Reuters källa som uppges vara en ex-officer med insyn i händelserna i fredags.

Enligt Reuters bekräftar dessutom en "högt uppsatt turkisk myndighetskälla" att två av kuppmakarnas F16-flygplan följde efter Erdogans plan när han lyfte från Marmaris, men att han tog sig säkert till Istanbul.

Ytterligare en högt uppsatt uppgiftslämnare medger enligt Reuters att presidentens jet hade ”problem under flygningen”, men ville inte ge några ytterligare detaljer.

Bombade Marmaris

Senare under natten mellan fredag och lördag gick Erdogan ut med att någon försökt mörda honom och att kuppmakarna bombade i Marmaris med honom som mål.

CNN Türk rapporterade att presidentens hotell i Marmaris attackerats av runt 25 soldater som kom i helikopter. Erdogan ska ha lämnat byggnaden bara minuterna innan.

Ett plan av typen Gulfstream IV som används av turkiska regeringen lyfte från flygplatsen Dalaman, nära Marmaris. Planet cirkulerade en stund över Istanbuls flygplats Atatürk innan det landade, visar flygradarbilder på Flightradar.

ARTIKELN HANDLAR OM