Här skjuts obeväpnade Dylan, 19, ihjäl av polis

1 av 4
NYHETER

Här skjuter polisen ihjäl Dylan Noble, 19, med fyra skott.

Två skott avlossas mot den obeväpnade mannen när han ligger ner blödande.

Allt fångas av polisens egen kamera.

– Vi är en gnista bort från en skogsbrand. Jag ber att den här videon inte blir den gnistan, säger polischef Jerry Dyer.

Polisen i Kalifornien har släppt den brutala filmen som visar hur polismännen skjuter den obeväpnade tonåringen till döds.

– De ville skjuta honom. De är skjutglada, helt enkelt, säger Dylans pappa Darren Noble till The Guardian, efter att ha sett filmen.

Polisen var på jakt efter en man som som hade setts gå omkring med ett gevär i Fresno vid 15-tiden på eftermiddagen den 25 juni. I samband med det stoppade de 19-årige Noble vid en bensinstation.

Skriker: Visa händerna

Poliserna beordrade Noble att visa upp båda händerna genom bilfönstret, men han visade bara den ena. Polisens film visar hur Noble lite senare har klivit ur sin bil och går fram mot poliserna med sin högra hand gömd bakom ryggen.

– Visa mig dina händer! Båda händerna!, skriker poliserna flera gånger till Noble och beordrar honom att lägga sig ner.

När Noble ändå fortsätter gå mot poliserna med sin ena hand bakom ryggen skjuter polisen honom. Till en början med två skott.

Noble faller till marken. Då skjuter polisen honom med ytterligare ett skott.

Den svårt skadade Noble rör sina händer. En av poliserna skriker då till Noble och ber honom att inte försöka sträcka sig efter något.

– Om du gör det kommer du att bli skjuten igen. Sluta, skriker polisen.

Noble, som knappt rör sig, skjuts sedan en fjärde gång.

19-åringen, som är vit, visade sig vara obeväpnad. Det enda han hade i sin hand var en liten tom plastbehållare.

Familjen stämmer polisen

Polisen har fram tills nu vägrat visa filmen. Efter att ha sett de dramatiska bilderna har Nobles familj nu bestämt sig för att stämma polisen för ”oförlåtlig användning av överdrivet våld”.

Under en presskonferens poängterade polischef Jerry Dyer om och om igen att det verkade som att Noble hade något i sin hand. En utredning ska avgöra om de fyra skotten var berättigade.

– Var de sista två skotten nödvändiga? Baserat på hur rädda de rimligen var, var det nödvändigt för polismännen att använda dödligt våld? Filmen var extremt upprörande att titta på, säger Dyer.

Nyligen sköts Alton Sterling ihjäl av polisen i Louisiana. En dag senare sköts Philando Castile till döds sittande i en bil bredvid sin flickvän. Båda dessa dödsskjutningar filmades och har väckt stor ilska och oro i landet. Förra veckan sköts fem poliser till döds och flera skadades svårt under en protestmarch mot polisvåldet i Dallas.

– Spänningarna är höga. Vi är en gnista bort från en skogsbrand. Jag ber att den här videon inte blir den gnistan, säger polischef Jerry Dyer.

ARTIKELN HANDLAR OM