Israels tidigare president Shimon Peres död

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Den israeliske politikern Shimon Peres är död.

Han blev 93 år gammal, bekräftar hans läkare för AFP.

Många världsledare uttrycker sin sorg efter dödsbeskedet.

Peres avled på sjukhuset, vid 03-tiden på natten lokal tid, i staden Ramat Gan, strax öster om Tel Aviv i Israel. Han befann sig på sjukhuset efter att han fått en stroke för två veckor sedan. Peres vårdades på intensivvårdsavdelning den sista tiden och låg nedsövd och andades med hjälp av respirator. Hans tillstånd hade förbättrats något innan det försämrades plötsligt under tisdagen.

93-åringens svärson, Rafi Walden, bekräftar Peres död men vill inte uttala sig ytterligare. Han säger till AFP att en presskonferens kommer att hållas de närmsta timmarna.

Kondoleanser

Kondoleanserna strömmade in efter beskedet om Peres död, bland annat från Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

"Premiärminister Benjamin Netanyahu och hans hustru, Sara, uttrycker sin djupa sorg över bortgången av den tidigare presidenten Shimon Peres, som var älskad av nationen".

Netanyahu kommer senare att ge ett personligt uttalande och det israeliska kabinettet kommer att sammankallas för en särskild sorgeceremoni.
Den israeliske oppositionsledaren för Arbetarpartiet, Isaac Herzog, hyllar också Peres.

"Han var en lärare, vän och stor ledare som alltid kommer att bli ihåg i Israels historia", säger Herzog. Han beskriver Peres som "en av de största ledarna Israel någonsin har haft."

Även USA:s president Barack Obama gick ut med ett uttalande.

"Jag kommer alltid att vara tacksam över att kunna kalla Shimon min vän (. . .) Shimon gav aldrig upp möjligheten till fred mellan israeler, palestinier och israeliska grannar", skriver han.

Grundade Israel

Peres sågs som den siste i livet av politikerna som grundade Israel på 1940-talet. Han har varit såväl president som premiärminister och haft en rad andra ministerroller.

1994 tog Peres tillsammans med Yitzhak Rabin och Yasser Arafat, även de numera döda, emot Nobels fredspris.

Det finns ännu inga uppgifter om när begravningen kommer att äga rum.

LÄS OCKSÅ

Shimon Peres, 1923-2016 - Hela bilden

TT-Reuters-AFP

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN