Svenske Nico, 19: ”Bilarna bara vände”

NYHETER

Tre gärningsmän har öppnat eld vid ett köpcentrum och en tunnelbanestation i centrala München.

Och svenske Nico Seike, 19, befanns sig alldeles i närheten.

– Det känns lite läskigt, det verkar som att polisen går igenom hela München just nu, säger han.

Foto: Privat
Nico Seike, 19, befann sig i närheten av köpcentret i München när skottlossningen började.

Svenske Nico Seike, 19, var knappt en kilometer ifrån köpcentret i München där flera gärningsmän öppnade eld. Samtidigt var hans pappa tillsammans med sin fru på väg mot köpcentret för att gå på bio.

– Vi var mitt i trafiken och helt från ingenstans kom flera poliser, ambulanser och brandbilar förbi, vi fattade inte alls varför ambulans och polis åkte hejvilt förbi, säger han till Aftonbladet.

”Är lite läskigt”

På radion pratades det om en skjutning på köpcentret. Samtidigt såg Nico Seike hur bilar tvärvände mitt på vägen och körde tillbaka.

– Jag förstod inte riktigt vad de menade, det var så lite information, säger han och berättar hur han snabbt ville få tag på sin pappa.

Men Nico Seikes pappa och hans fru hade stoppats vid avspärrningarna och inte hunnit fram till köpcentret. Efter en stund möttes de alla hemma i lägenheten.

– Vi sitter just nu i lägenheten och tittar på nyheterna, lyssnar på radion och ringer mina anhöriga i Sverige. Det känns lite läskigt, det verkar ju som att polisen går igenom hela München just nu.

Utanför lägenheten är det, enligt Nico Seike, helt dött på gatan. Polisen har uppmanat alla i staden att stanna inomhus och inte använda kollektivtrafik som bussar, tåg och tunnelbana.

– Det är inga bilar och inga människor ute nu, ibland kanske man ser en bil, säger han.

Hörde flera skott

Jacob som är på semester tillsammans med sin familj hamnade mitt i skjutningen när han satt på tunnelbanan. Tåget hoppade först över en station, sedan en annan och när familjen gick ut från tunnelbanan hörde de flera skott.

– Vi hörde hur det smäller och ser hur många människor som helst som bara springer rakt emot oss, vi sprang också och skrek, säger han.

Nu gömmer de sig i en klädbutik i närheten. De sitter tillsammans med ungefär 30 andra i källarutrymmet och blir omhändertagna.

– Man är lite chockad, men det är lugnt med mig just nu. De har bett oss att stanna så vi sitter här i källaren.

Håller sig inomhus

Henrik Pettersson, 25, från Boden befann sig på ett hotell nära centralstationen i München när skottlossningen bröt ut.

– Folk började springa på gatan utanför och panik spred sig på hotellet. Alla sprang till baren och inåt i byggnaden. Personalen agerade snabbt och lugnt och bad alla att gå upp på sina rum, säger han.

Upplevelsen är omskakande och det tog en stund innan folk förstod vad som hände, berättar Henrik Pettersson.

– Än så länge vet jag inte så mycket detaljer kring skjutningen. Men polisen varnar att det finns flera skyttar. Givetvis kommer jag hålla mig inomhus.

Henrik Pettersson har tågluffat i Europa och planerar att åka hem på lördagen.

– Förutsatt att det är lugnt. Jag har reserverat en hemresa men jag får följa utvecklingen.