Massmördaren köpte pistol på darknet

1 av 18

avLinnea Järkstig

NYHETER

Ali David Sonboly, 18, dödade nio personer i massakern i München.

Enligt nya uppgifter köptes mordvapnet på den dolda delen av internet – darknet, enligt en källa nära utredningen.

Han ska dessutom ha planerat attacken i ett år.

Det var med en Glock 17, med kaliber nio millimeter, som studenten Ali David Sonboly, 18, gick till attack i och utanför köpcentret Olympia i München på fredagskvällen.

Nya uppgifter visar att gärningsmannen köpte vapnet på darknet – en dold del av internet. Detta enligt en nära källa i utredningen, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Fynd som gjorts i 18-åringens hem visar att han planerat dådet i ett år, uppger tyska polisen.

Planerade i ett år

Pistolen ska ha köpts från Slovakien och tidigare ha använts i teatersammanhang, men gjorts funktionsdugligt igen.

När polisen, efter en enorm sökinsats, fick tag på den 18 årige gärningsmannen undersöktes hans ryggsäck av polisens bombrobot. Då upptäcktes 300 kulor till vapnet.

Ali David Sonboly har tidigare vårdats för psykiska problem och information från utredningen tyder på att han kan ha inspirerats av Anders Behring Breiviks terrordåd i Utöya, Norge, som inträffade samma dag för fem år sedan.

Enligt nya källuppgifter till tidningen hade Ali David Sonboly skrivit sitt eget manifest innan attacken. Han ska också ha inspirerats av skolmassakern i Winnenden och besökt platsen för att ta fotografier, enligt åklagare.

Enligt obekräftade uppgifter hade 18-åringen ett foto av den norske terroristen som profilbild i chattappen Whatsapp, skriver tyska Bild.

– Kopplingen är uppenbar, säger Hubertus Andrä enligt Süddeutsche zeitung.

Flera unga dog

Minst nio personer dog och 35 personer skadades i dådet i München. Flera av offren var barn och ungdomar då åtta av dem var mellan 14 och 21 år gamla och det nionde dödsoffret var en 45-årig kvinna.

Gärningsmannen ska ha riktat in sig på att skjuta yngre personer genom att locka dem till McDonalds. Han ska ha utlovat gratis mat genom att använda sig av ett hackat Facebook-konto och även kontaktat barndomskompisar genom nätspelsplattformen Steam, uppger Bild.

Masskjutningen har väckt en debatt om vapentillgång i Tyskland som flera gånger under 2000-talet drabbats av skjutningar med ett stort antal dödsoffer.

ARTIKELN HANDLAR OM