Tog svågerns pengar - försökte mörda när hon blev upptäckt

1 av 8
NYHETER

Kvinnan förskingrade en miljon av sin svågers pengar.

När hon upptäcktes försökte hon bränna inne hans familj.

Nu har kvinnan dömts till 10 års fängelse för grov mordbrand och mordförsök.

Kvinnan, som vi kan kalla Anna, är i 40-årsåldern.

Hon arbetade med bokföring på ett företag i Västsverige och eftersom hon kunde jobbet tog hon på sin fritid hand om bokföringen för sin sambos firma, den firma som han drev ihop med sin bror och även broderns firma.

I våras upptäckte Annas svåger att det saknades en dryg miljon på kontot i det gemensamma företaget.

Han pratade med sin bror om saken som blev bestört och lovade att ta upp det med Anna.

Brand i tvättstugan

I förhör säger Anna att hennes sambo var väldigt upprörd och han slutade att prata med henne.

Bröderna bor bara 500 meter från varandra och en knapp vecka efter att förskingringen upptäckts vaknar Annas svåger och svägerska av att brandlarmet tjuter.

I källarvåningen slår lågor upp runt tvättmaskinen men svågern lyckas släcka med hjälp av en brandsläckare. Källaren är rökfylld och röken har letat sig upp till sovrummet där parets 3-åriga barn sover.

Svågern tar för givet att branden uppstått på grund av ett elfel. För säkerhets skull byter han nästa dag batterier i brandvarnaren för att vara säker på att bli varnad om något liknande skulle inträffa igen.

Anna, som har anlagt branden, hör hur brandvarnaren tjuter när hon hunnit en bit från huset och hon ser att lågorna slocknar.

Avslöjad av appen

Tre dagar senare, den 14 mars, skickar hon klockan 07.53 ett sms till sitt jobb att hon kommer att bli sen.

Vittnen ser hur hon kör till svågerns hus två gånger men vänder och kör därifrån. Svågerns bil står fortfarande kvar framför huset.

Den tredje gången är familjens båda bilar borta och Anna parkerar bilen utanför.

Hon ska senare hävda att hon ingenting minns av detta men tack vare den inbyggda stegmätaren i mobilen kan polisen konstatera att hon gått tre trappor upp – från källarvåningen och upp till övervåningen – i svågerns hus.

De kan sedan via appen följa hur hon gått ner i källaren igen, gått ut till bilen, kört till jobbet och gått de tre trapporna upp till kontoret.

Det brinner igen

På natten till den 15 mars vaknar Annas svägerska av ett ljud i källaren. Hon väcker sin man och övertygar honom att hon hört källardörren slå igen – den har ett väldigt säreget ljud.

Svågern går ännu en gång ner i källaren.

Dörren till bastun står öppen. Aggregatet är påslaget trots att bastun bara används som ett slags förråd. Det brinner med höga lågor längst in.

Svågern hämtar en brandsläckare ur bilen och försöker släcka. Hans sambo ringer SOS och springer ut med barnet.

När han kontrollerar brandvarnaren som inte givit ett pip ifrån sig upptäcker han att batterierna saknas. Någon har plockat ur dem sedan han satte dit nya bara två dagar tidigare. Han misstänker Anna.

Naken i groventrén

En polishund får upp ett spår direkt utanför källardörren och spåret leder hem till Anna.

Hennes säng är tom men bäddad med material under täcket så att det ser ut som hon ligger där.

När polisen öppnar dörren till groventrén står Anna där, naken. På golvet ligger hennes blöta kläder – svarta byxor, svart tröja och den svarta jacka med en rånarluva, rosa diskhandskar och en nyckel till svågerns hus i fickorna.

Under förhören säger Anna att hon inte riktigt minns vad hon gjort och hon kan inte förklara syftet med att bränna ner svågerns hus.

–Jag tänkte kanske att de skulle få ut försäkringspengar.

Googlat brandvarnare

I hennes dator hittar polisen sökningar på ”linolja och självantändning”, ”brandvarnare” och ”vad händer om en styrelseledamot avlider”.

Hon har klistrat igen dörr och fönsterspringor med silvertejp innan hon tände på tygtrasorna som hon dränkt in med tändvätska och träolja.

Anna dömdes till 10 års fängelse för mordförsök och grov mordbrand den 15 juli.