Vakten om Victoria, 28: ”Åk hem till bananlandet”

1 av 4

avOlof Svensson, Susanna Nygren

NYHETER

Victoria Steel, 28, hängdes ut på Facebook-sidan med orden: "Hon kan åka hem till bananlandet".

Nu polisanmäler hon vakterna och nattklubben för olaga diskriminering.

– Jag är så förbannad. Jag är född och uppvuxen här och min mamma är helsvensk. Detta är oerhört kränkande.

28-åriga Victoria Steel är en av alla personer som vakterna har hängt ut på Facebooksidan. Vakterna skrev att hon skulle ”åka hem till bananlandet” och att hon var portad.

Victoria Steel berättar nu för Aftonbladet att hon känner sig både ledsen och arg över vakternas agerande.

– Det är sjukt att man 2016 inte kan komma in på en nattklubb om man är mörkhyad. Det är så sårande att rasism fortfarande är så öppet. Det är fruktansvärt, säger Victoria Steel.

Portad efter inlägg

Vakterna ska ha gjort inlägget efter att Victoria sagt ifrån när en mörkhyad vän inte hade fått komma in på nattklubben. Vännen hade skrivit en recension om detta på nattklubbens Facebooksida. Det kommenterade Victoria med att hon hade egen erfarenhet av rasism hos vakterna.

Kort därefter fick hon ett meddelande från en vakt på nattklubben att hon var portad.

Victoria hade då ingen aning om att vakten även hade hämnats genom att hänga ut henne med namn och bild på vakternas hemliga Facebooksida. När hon fick se bilden och kommentarerna i Aftonbladet i dag blev hon väldigt upprörd.

– Jag kommer polisanmäla vakten som skrev det, vakterna som var aktiva i gruppen och nattklubben för olaga diskriminering.

”Obehaglig känsla att inte veta”

För några år sedan ska Victoria själv ha blivit diskriminerad vid entrén till klubben. Hon uppfattade det som att hon och hennes vänner inte fick komma in för att de såg utländska ut.

– Efter det drar vi för oss att gå dit igen. Det är en fruktansvärd obehaglig känsla att inte veta om man blir insläppt eller ej – på grund av sin hudfärg, säger hon.

Då orkade hon inte anmäla. Nu vill hon fullfölja eftersom hon förstår att många fler kan ha drabbats och hon har Facebookinlägget som bevis.

Totalt har över 50 personer hängts ut i gruppen med bild och ibland med fullständigt namn.

Tänker polisanmäla

En av dem som blivit uthängd är 27-årige Bekim Nikqi. Han har själv arbetat många år som värd på olika nattklubbar i Malmö. Han tänker polisanmäla både vakterna och nattklubbens ägare.

– Det är på grund av att jag är utlänning som de gör detta. De är de största rasisterna jag har träffat, säger Bekim Nikqi.

Bekim stoppades i entrén på nattklubben då man misstänkte honom för narkotikainnehav. Polis tillkallades och Bekim fick åka till polisstationen för att lämna urinprov.

Gripandet har inte lett till åtal. Däremot hängde vakterna ut Bekim och hans flickvän på Facebooksidan. Vakterna tog en bild på Bekims egen Facebooksida – en romantisk bild där han och flickvännen omfamnar varandra uppe på ett berg. De skrev ut var Bekim arbetar, att han var gripen för narkotika och att han var portad på livstid.

– Det som gör mig mest förbannad är att de hängde ut min flickvän också. Men också att de skev var jag jobbade någonstans. Det var verkligen inte okej, säger Bekim Nikqi.

”Blivit diskriminerade”

Bekim säger att de här vakterna håller på med en systematisk diskriminering. Under de två år som han arbetade som värd på en annan klubb fick han ofta ta emot gäster som nekats inträde av dem. 

– Varje fredag och lördag kom det minst en person som sa att de hade blivit diskriminerade där och gått till oss i stället.

Nattklubbens ägare förnekar att det skulle förekomma diskriminering. Han menar att vakterna gör ett bra jobb.

–Vi har haft mängder med samtal om hur man ska bemöta människor. Så de är väl informerade om det, säger han

Han ser heller inget konstigt i att vakterna har skrivit om gäster i Facebookgruppen. Det är ett informationsutbyte som han vill se även i fortsättningen – men kanske i en annan form. Han tycker däremot att de kunde ha valt andra ord.

– Jag tycker det är jäkligt klumpigt skrivet. Jag kan inte stödja uttrycken. Men de måste få lov att informera varandra.

 PLUS:  Den svenska rasismen