Riksdagsledamöterna som hoppas på Trump

Snart är det klart vem som blir USA:s nästa president.

Och svenska politikers förhoppningar är tydliga: Clinton ska inta Vita huset, skriver Dagens Nyheter.

Men några ledamöter håller tummarna för Trump.

– Han har lyft ett antal frågor som den politiska korrektheten lagt en våt filt över, säger SD-ledamoten Mattias Bäckström Johansson.

Inför det amerikanska presidentvalet har Dagens Nyheter frågat samtliga svenska riksdagsledamöterna vem de vill ska bli nästa president: Donald Trump eller Hillary Clinton.

Och politikernas förhoppningar är tydliga: 83 procent, 195 personer, svarade i enkäten att Hillary Clinton bör ta över presidentposten.

– Jag hoppas på Hillary Clinton. Mest för att jag är stark motståndare till Trump som inte borde få vistas i samma fastighet som koderna till atomvapen, säger Ulf Berg, moderat ledamot från Dalarna, till tidningen.

De hoppas på Trump

Men alla håller inte med om den oro som majoriteten av ledamöterna känner.

Fem ledamöter, alla Sverigedemokrater, håller tummarna för den mer kontroversiella kandidaten Donald Trump. Det är den förra partiledaren Mikael Jansson, Mattias Bäckström Johansson från Oskarshamn, Josef Fransson, Robert Stenkvist och Anna Hagwall.

– Trump har som kandidat lyft ett antal frågor som den politiska korrektheten lagt en våt filt över, exempelvis problemen som kommer med illegal invandring, säger Bäckström Johansson till DN.

Tyckte frågan var för svår

27 av de deltagande riksdagsledamöterna tycker att frågan inte går att svara på eftersom att de varken vill se Donald Trump eller Hillary Clinton som president på andra sidan Atlanten.

Totalt svarade 234 ledamöter i enkäten.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

Publisert: