Här är protesen från framtiden

NYHETER

James Young förlorade ena armen i en olycka.

Nu har han fått en ny – med usb-port, inbyggd smartklocka, ficklampa, landningsplats för en drönare och en hand som styrs av musklerna i axeln.

Engelsmannen James Young trillade mellan vagnarna från plattformen i Londons tunnelbana. Han minns inget av olyckan som skadade honom så allvarligt att han var tvungen att amputera sin vänsterarm och genomgå tolv operationer för att återställa resten av sin kropp och sitt ansikte.

De behövde en gamer

Olyckan gjorde James deprimerad. De svåra skadorna och den förlorade armen gjorde honom begränsad. Ändå lyckades han hålla igång ett av sina stora intressen – att spela tv-spel. Med sin högerarm och tänderna lyckades han spela Playstation .

Så en dag på proteskliniken hände något som skulle bli vändningen.

– Jag såg ett anslag på väggen som hade en bild av modellen Victoria Modesta. Den var inspirerande och jag började kolla på hennes sajt och hittade till ett projekt som designar alternativa proteser. En dag upptäckte jag att de sökte efter gamers med proteser, så jag skickade in en ansökan, säger James Young när han besöker BBC:s morgonsoffa.

Modellen Victoria Modesta är också artist, och har en protes från knät på vänsterbenet.

Sci-fi-arm för 700 000 kronor

Tack var sin ansökan fick James Young chansen att bli testperson för sin futuristiska protes. Med hjälp av sensorer som känner av muskelrörelserna i axeln kan han använda sin syntetiska hand med sådan precision att han kan plocka upp ett mynt. I armens usb-port kan han ladda sin telefon och han har som sagt även en landningsplats för en drönare på armen. Den är också utrustad med en smartklocka som han enkelt kan sköta med sin friska arm.

Armen, vars designen har inspirerats av spelet Metal Gear Solid, har inte precis varit gratis att tillverka. Alla delar är specialbyggda med hjälp av en 3D-printer av företaget Open Bionics och har kostat över 700 000 kronor.

Armen är också tung, 4,7 kilo så James kan inte bära den hela dagarna, men har enligt honom själv gett honom ett bättre liv.

BBC har nu gjort en dokumentär om James fantastiska arm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Teknik