Över 20 fall av sexuellt ofredande på musikfestival

avChristoffer Nilsson, Susanna Hållbus, Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

KARLSTAD. Trots förstärkt polisiär närvaro fortsatte anmälningarna om sexuella ofredanden på musikfestivalen Putte i parken i Karlstad

Polisen utreder nu ett tjugotal fall där unga tjejer blivit ofredade.

– Det här är inte okej, säger Eva Högfeldt, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

Precis som Bråvallafestivalen i Norrköping, som också pågått under helgen, har anmälningar om misstänkta sexbrott överskuggat musikakterna på gratisfestivalen Putte i parken i Karlstad.

I fredags ska ett stort antal unga flickor ha utsatts för sexuella ofredanden på festivalen i Mariebergsskogen.

På lördagsmorgonen hade sexton anmälningar inkommit till Värmlandspolisen. Tjejerna som anmält har berättat att de omringats av mellan sju och åtta killar, som sedan tafsat på dem. Det yngsta offret är bara 12 år, enligt polisen.

”Minst tio målsägare”

Under lördagskvällen hade polisen därför förstärkt sin närvaro med ökad bevakning av festivalen.

Men trots att dagen började bra tvingades polisens insatsledare Daniel Fernström vid 01.30-tiden natten mot söndag, när festivalområdet nästan var tömt på folk, konstatera att man fått in ytterligare anmälningar från ofredade tjejer.

Enligt Fernström ska stämningen ha förändrats under sista konserten. Han säger att ”en handfull” misstänkta gärningsmän greps.

– Under sista spelningen här kom ett antal sexuellt ofredade kvinnor ut till oss och tar kontakt med polisen, och säger att de blivit sexuellt ofredade inne i publikhavet. Och vi har agerat efter de uppgifterna och efter utpekanden så har ett antal personer gripits, säger Fernström.

Unga män förda till station

Polisen och ordningsvakterna ryckte bland annat ut två killar ur publikhavet, som sedan togs ut till ett inhägnat område bakom scenen. Minst två män, 16 respektive 18 år, fördes under natten till station för identifiering misstänkta för sexuellt ofredande.

Polisen uppgav tidigt under söndagen att totalsiffran över antalet anmälningar under festivalen översteg 30. Man korrigerade senare siffran till 23 gjorda anmälningar under Putte i parken.

– Jag menar att det är viktigt att det anmäls för det här är inte okej, säger Eva Högfeldt, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Precis som under föregående kväll uppger polisen på söndagsmorgonen att gänget med killar ska ha bestått av sju till åtta ensamkommande barn samt att ofredanden ägt rum framför framför scen under uppträdanden.

Gratisfestivalen Putte i parken pågick mellan torsdag och lördag i Karlstad. Förra året slog man nytt besöksrekord i staden med cirka 75 000 besökare. Festivalen kommer senare i juli även att besöka Hembygdsgården i Leksand och Kungsträdgården i Stockholm.

Publicerad: