Fler begränsningar av vinster i välfärden

1 av 2 | Foto: Jonas Sjöstedt (V)
NYHETER

Regeringen och Vänsterpartiet har bestämt sig för att vidga det antal samhällsområden som kan komma i fråga för vinstbegränsningar i välfärden. I dag tillsätts den sedan länge utlovade utredningen – som enligt flera medier kommer att ledas av Malmös förre kommunalråd Ilmar Reepalu (S).

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) konstaterar tillsammans med Vänsterpartiets ledare Jonas SjöstedtDagens Nyheters debattsida att "det är värdefullt att det i välfärden i dag finns valfrihet för individen".

Men artikelförfattarna slår också fast att "mycket har lett fel". Därför, skriver de, är det "dags att utvärdera misstagen och förbättra regelverken".

”Starkt begränsa vinstutdelning”

Stopp för privata bolags vinster i välfärden var Vänsterpartiets stora fråga i valrörelsen och utredningen är ett resultat av en uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som träffades i samband med regeringsbildningen i höstas.

"För att få del av offentliga medel ska privata aktörer kunna visa att de offentliga medlen kommer brukarna till godo. Eventuella överskott ska som huvudregel återinvesteras i den verksamhet där de uppstått. Nya regler bör starkt begränsa möjligheterna att dela ut vinst eller på annat sätt föra ut medel från verksamheten, även i samband med försäljning", slår Shekarabi och Sjöstedt fast i ett av de "centrala teman" som utredaren enligt artikeln har i uppdrag att arbeta utifrån.

Även missbruksvård

Jämfört med överenskommelsen i höstas är det nu fler verksamheter som omfattas av utredningen, exempelvis missbruksvården, personliga assistenter och komvux, uppger SR Ekot.

Det kommer att bli det tidigare kommunalrådet i Malmö Ilmar Reepalu som leder utredningen, enligt SVT:s Agenda och SR Ekot, en uppgift som ännu inte har bekräftats av ansvarige ministern.

TT