IS hotar Twitters grundare med krig

1 av 3 | Foto: Soldater från Islamiska staten, IS, håller parad i den ockuperade staden Raqqa i norra Syrien.
NYHETER

Twitters grundare och flera anställda har blivit hotade av terrorgruppen IS.

Orsaken är att mikrobloggen i en aktion blockat tusentals konton kopplade till IS.

– Vårt säkerhetsteam undersöker hoten, skriver Twitter i ett uttalande.

IS-jihadister använder sociala medier för att sprida sitt budskap. Flera konton på Twitter kopplade till IS har uppmanat till våld och attacker. De har också publicerat bilder och filmer från brutala avrättningar.

Enligt The Guardian har sajter som Twitter och Youtube, med hjälp av brittisk anti-terroristpolis, stängt ner konton på löpande band. Efter att Twitter intensifierat arbetet har IS-supportrar hotat mikrobloggens grundare Jack Dorsey och flera anställda.

Ett av hoten publicerades på en hemsida med kopplingar till IS och löd: ”Ert virtuella krig mot oss kommer skapa ett äkta krig mot er”. Det är oklart vem som ligger bakom publiceringen som också innehöll en bild på Twittergrundaren med ett kikarsikte i ansiktet.

Twitter skriver i ett uttalande att de arbetar tätt med polisen.

”Vårt säkerhetsteam undersöker trovärdigheten i de här hoten tillsammans med polisen”, skriver företaget.

Återkommer snabbt igen

För drygt en månad sedan uppmanade ett IS-kopplat konto till "ensamvargsattacker" mot mål i västvärlden. Bland annat mot USA, Frankrike och Storbritannien. Uppmaningen bestod av två meddelande: Åk till Syrien för att kriga eller utför attacker på egen hand.

Trots arbetet med att hålla terrorgruppen borta från Twitter återkommer budskapen när nya konton med nya alias dyker upp. Bara förra veckan uppger amerikanska medier att Twitter i en aktion stängde drygt 2 000 konton kopplade till IS.

Enligt en rapport från forskarna J.M Berger och Jonathon Morgan raderades hela 18 000 konton på Twitter med terrorkopplingar det sista kvartalet i fjol. Samtidigt säger Hillary Mann Leverett, en före detta medarbetare på det amerikanska nationella säkerhetsrådet, i en intervju med CNN att IS publicerar upp till 90 000 meddelanden i sociala medier – varje dag.

Stor militäroffensiv

Under måndagen inleddes en stor militäroffensiv där regeringsstyrkor, med stöd från allierade shiitiska och sunnitiska krigare, vill ta tillbaka irakiska staden Tikrit. Staden belägras av IS sedan i fjol. Enligt nyhetsbyrån AFP deltar drygt 30 000 militärer. Offensiven är den största militära operationen i provinsen Saladin sedan IS tog över byar och städer längs ett stråk i norra Irak i fjol sommar, uppger Reuters.

Under måndagskvällen beslutade även Australien att sända 300 soldater till Irak för att träna irakiska soldater. Sedan tidigare har landet cirka 500 soldater i Irak som arbetar med militär utbildning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Twitter

Australien

Syrien

Irak