Nyheter

Patricia, 13, pärlar för landets dementa

Av: 

Britt Peruzzi

NYHETER

- armbanden hjälper forskningen

Patricia Lavesson.
Patricia Lavesson.

Hon pärlar för alla som glömmer.

Här är 13-åringen som varvar handbollsträningen med ideellt arbete för landets demenssjuka.

– De måste få den hjälp de behöver, säger Patricia Lavesson.

Köksbordet i skånska Kävlinge dignar av pärlor. Här tillverkas sedan någon månad tillbaka färgglada armband med texterna "minne" eller "memory".

Liknande de armband som finns för att uppmärksamma cancer är tanken att fler ska förstå hur Alzheimer drabbar - och att det finns hjälp att söka.

– Många vet för lite om demenssjukdomarna, och det kan vara en anledning till att alla som drabbas inte får den hjälp de behöver.

”I skymundan”

Patricia vet mer om demens än andra 13-åringar. Förutom att hennes gammelmormor och gammelmorfar båda drabbades av demenssjukdomar arbetar hennes mamma Malin på Minnesmottagningen vid Skånes universitetssjukhus, SUS.

Hon träffar dagligen patienter men arbetar också med klinisk patientnära forskning dit pengarna från armbanden till slut hamnar.

– Det här är en av de största folksjukdomarna och kostar samhället så otroligt mycket pengar. Mer än all hjärt- och kärl, stroke- och cancervård  tillsammans. Ändå hamnar dessa svårt sjuka patienter i skymundan, säger Malin Otthén.

Följde med kompis

Patricias armbandsidé föddes när hon följde med en kompis som gjorde "Fuck cancer-armband". Sedan har ytterligare en flicka börjat storpärla, och hela personalen vid Minneskliniken i Malmö har pärlat ihop.

Armbanden säljs via Facebook, Alzheimerföreningen och Stiftelsen Alois Alzheimer.

”Så länge jag orkar”

– Patricia har gjort succé. När man ser en 13-åring engagera sig så för de demenssjuka i vårt land, då känner man att det finns hopp. Tänk om fler var så empatiska, säger Krister Westerlund, ordförande för Alzheimerföreningen.

Hittills har Patricias kvällshobby skänkt 10 000 kronor till forskningen.

– Jag fortsätter att pärla så länge jag orkar.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: