Italienska kvinnor kidnappade i Syrien

NYHETER

Upp till 50 personer hålls som gisslan av terrorgrupper i Syrien och Irak.

Två av dem är de italienska hjälparbetarna Vanessa Marzullo, 21, och Greta Ramelli, 20.

– Det sitter många som gisslan i fångenskap i Irak och Syrien som världen inte vet om, säger Lama Fakih från Human Rights Watch.

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel håller terrorgrupper i Irak och Syrien mellan 40 och 50 västerlänningar som gisslan i Syrien och Irak.

Efter den brutala avrättningen av den amerikanska Journalisten James Foley, som terrorgruppen Islamiska staten, IS, visade upp i en propagandavideo sent i onsdags, har frågan aktualiserats på nytt.

Borta sedan en månad

De italienska kvinnorna Vanessa Marzullo och Greta Ramelli hade arbetat med olika Röda korset-projekt i Syrien sedan 2012.

För en dryg månad sedan försvann de i närheten av Aleppo.

Vem som kidnappat kvinnorna, och varför, är ännu inte känt.

Italienska myndigheter har vägrat kommentera försvinnandet - och oroliga anhöriga följer kvinnornas öde från Italien.

– När du hör din dotter säga "Mamma, i det landet dödas barn. Jag måste åka dit och göra något" finns det inte många svar, säger Greta Ramellis mamma till den italienska tidningen Prealpina.

Gör det av ren profit

Flera olika grupper, däribland IS, använder kidnappningar som strategisk del i sin krigföring. Motivet till att föra bort journalister, hjälparbetare och sjukvårdspersonal varierar, enligt Lama Fakih från Human Rights Watch.

– Några grupper gör det av ren profit. De hoppas på att kunna tjäna pengar på lösensummor eller genom att sälja gisslan vidare. Andra gör det av politiska orsaker och för att kunna få till fångutväxlingar med myndigheterna eller andra grupper, säger hon till den norska tidningen Verdens Gang.

"Bortom allt vi tidigare sett"

Amerikanska stridsflyg fortsatte i går att attackera områden som IS tagit över.

Pentagon meddelar samtidigt att det kan bli aktuellt med en upptrappning av attackerna mot terrorgruppen.

– Vi överväger alla möjligheter, sa försvarsminister Chuck Hagel på en presskonferens i går.

Han säger också att IS är bättre utrustade, utbildade och finansierade än något annat militärt hot USA stått inför på senare år.

– Detta är bortom allt vi tidigare sett.