IS anklagas använda kemiska vapen i Irak

1 av 2 | Foto: I januari sprängde självmordsbombaren en lastbil i en attack mot kurdiska pershmergastyrkor. I strider i staden Tikrit ska orangefärgad rök vara bevis för att kemiska vapen använts.
NYHETER

IS anklagas nu för att använda kemiska vapen mot kurdiska styrkor.

Terrorgruppen ska ha utrustat en självmordsbombare med klorgas.

Självmordsbombaren från Islamiska staten, IS, sprängde sig själv bakom ratten på en lastbil vid en attack mot kurdiska peshmergastyrkor i norra Irak den 23 januari.

Nu uppger myndigheterna att fordonet var lastat med klorgas, skriver Reuters.

”Dussintal drabbade”

Säkerhetskommittén i den delvis självstyrande kurdiska regionen uppger att de har testat jord och kläder från platsen för dådet vid ett europeiskt labb.

Resultaten ska bevisa att det rör sig om kemiska vapen, enligt Reuters.

Ett dussintal peshmergasoldater ska också ha uppvisat symptom på att ha blivit utsatta för giftig gas. De ska bland annat ha drabbats av illamående, yrsel och krämpor, enligt den kurdiska rapporten.

Gasen har använts systematiskt i kriget i Syrien enligt Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPWC, som genomfört utredningar i landet, skriver Reuters.

”Bevis från Tikrit”

Kurdiska myndigheter skriver i rapporten att de ”länge misstänkt” att IS använder sig av kemiska vapen också i Irak. De hänvisar bland annat till videomaterial från de nu pågående striderna i staden Tikrit där de, enligt deras rapport, ska ha sett ”orangea rökplymer” som ska bevisa påståendet.

Myndigheter i väst har också fruktat att IS ska använda sig av den typen av vapen. Diplomatkällor uppger att terrororganisationen ska ha försökt värva experter på kemiska vapen när de intog Mosul i Irak i fjol, enligt Reuters.

Nyhetsbyråns källor uppger dock att de inte har några bevis för att IS ska ha lyckats med det.

Oroande utveckling

De kurdiska uppgifterna om kemiska vapen har i nuläget inte bekräftats av oberoende källor men Vita huset uppger i ett uttalande att USA noga följer utvecklingen.

”Uppgifterna är mycket oroande”, skriver de enligt Reuters.

Samtidigt fortsätter IS tryckas tillbaka i Tikrit där irakiska styrkor tillsammans med shiiitiska miliser återtagit stora delar av staden de senaste dagarna.

– Det tar högst tre dygn innan staden är återerövrad, säger milisledaren Karim al-Nuri enligt TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

IS/Daesh

Tikrit

Irak