Nya hotet: Ett nytt 9/11

Foto: Attackerna mot World Trade Center i New York 2001 krävde nästan tre tusen människoliv.
NYHETER

Efter USA:s attacker mot IS – nu hotar jihadister med terrordåd i väst, uppger antiterroristorganisationen Site.

”Om gud vill kommer det snart att bli ett nytt 11 september”, skriver en person som säger sig vara IS militärstrateg.

Site uppger att mängder av inlägg på mikrobloggen Twitter uttrycker stöd för Islamiska staten, IS, samt hot mot USA. Bland annat diskuteras vilken typ av mål som ska attackeras för att skada landet som mest, skriver Site.

Hotar väst

En twitteranvändare, som själv utger sig för att vara militärstrateg för IS, har bland annat postat en bild från 11 september-attackerna i New York tillsammans med texten ”Om gud vill kommer det snart att bli ett nytt 11 september”.

Ett annat Twitterkonto som, enligt Site, kan knytas till IS hotas västerländska länder med attacker utförda av sovande jihadistceller. Det som vedergällning för de USA:s attacker mot IS. ”Västerländska nationer bör frukta reaktioner från sovande celler inom deras länder när de överväger att attackera IS”, twittrar användaren.

Efter IS framfart i främst norra Irak gav USA:s president Barack Obama klartecken till landets militär att agera.

”Kommer att ta tid”

I fredags inleddes en militär insats mot IS med flygattacker mot terroristorganisationen. Obama sa senare att de amerikanska flygattackerna förstört vapen och utrustning som jihadisterna hade kunnat använda i attacker mot den kurdiska huvudstaden Arbil.

Samtidigt uppgav han under en presskonferens att det kommer att ta tid att bekämpa IS.

– Jag tror inte att vi kommer att lösa det här problemet på några veckor. Det kommer att ta lite tid, sa Obama, enligt TT.

Hundratusentals människor ur minoritetsgrupperna jezidier och assyrier har tvingats fly undan den militanta terrorgruppen.

Sofia Roström Andersson