Michael Browns familj rasar mot polisen

avErik Melin, Christoffer Malm

1 av 42

Polisen har släppt en film där Brown pekas ut som rånare.

Han stoppades dock för att ha gått mitt i gatan.

Browns familjs rasar nu mot Fergusonpolisen och kallar deras agerande ”karaktärsmord”.

Michael Brown sköts ihjäl i lördags efter att ha stoppats av den lokala polisen i Ferguson. Händelsen har blivit mycket uppmärksammad och återigen satt fokus på USA:s problem med rasism då Michael Brown var svart och polisen vit.

Kritiken mot den lokala polisen har varit hård sedan händelsen. Många har krävt en större öppenhet kring utredningen av den händelse som slutade med att 18-årige Michael Brown sköts ihjäl av polis mitt på dagen i delstaten Missouri för en vecka sen.

Polisen namngiven

På fredagen höll den lokale polischefen en presskonferens där han berättade att polisen som sköt heter Darren Wilson och är 28 år gammal. Han har jobbat som polis i sex år, utan tidigare ordningsproblem.

Samtidigt offentliggjordes en video som sägs peka ut den döde 18-åringen som huvudmisstänkt för att ha stulit cigarrer från en butik strax innan skottlossningen. Trots det sa polischefen Tom Jackson sent i går att Michael Brown inte stoppades med anledning av rånet.

Browns familj rasar mot polisen och menar att inget rån kan rättfärdiga att deras son sköts efter att han höll upp händerna.

Familjens advokat kallar den film som polisen släppt för ”karaktärsmord” och Michale Browns kusin menar att videon och polisens uppgifter är rökridåer och skenmanövrar ämnade att distrahera människor, rapporterar Buzzfeed News.

Berättelserna går isär

Det är fortfarande oklart vad som egentligen hände när Brown sköts ihjäl. Enligt myndigheter sköts han under en kamp om en pistol i en polisbil, men enligt vittnen var han vid tillfället utanför bilen och hade händerna uppe när han sköts upprepade gånger.

En person som bor precis vid platsen för skjutingen beskrev på Twitter hur han såg Michael Brown srpinga ned för gatan när han blev skjuten. Han sköts enligt grannen med nio skott.

FBI har inlett en utredning för att bringa klarhet i fallet.

Under veckan har staden Ferguson i Missouri skakats av demonstrationer och kravaller och polisen har kritiserats för att använda för mycket våld. Även president Barack Obama har fördömt det överdrivna våldet och därefter förändrades situationen. Från närmast militära operationer, tunga vapen och tårgasregn från polisen mötte de i stället demonstranterna utan skydd och vapen.