Ahlin förenklar regeringspusslet

Utrikesministerposten har pekats ut som en av de svåraste bitarna i Stefan Löfvens regeringspussel.

Men i och med att Urban Ahlin ny blir ny talman i riksdagen blir S-ledarens jobb enklare.

Enligt vad Aftonbladet erfar ligger Margot Wallström nu bäst till för att ta över Utrikesdepartementet efter avgående Carl Bildt.

I dag stod det klart att Urban Ahlin, som varit Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson de senaste åren, blir riksdagens talman den kommande mandatperioden. Han har tidigare varit med i spekulationerna kring vem som ska bli utrikesminister i den regering som Stefan Löfven väntas presentera på fredag.

Ahlin ifrågasatt internt

Trots att Ahlin har lång erfarenhet och ett brett internationellt kontaktnät så har flera andra namn lyfts fram som tänkbara utrikesministrar. Förklaringen är att Ahlin stundtals varit ifrågasatt internt och enligt vad Aftonbladet erfar hade det varit svårt att få med sig både partikamraterna och Miljöpartiet vid en utnämning.

Nu när Ahlin är borta från ministerpusslet är fältet fritt för Löfven att utse någon annan på posten. Flera källor uppger för Aftonbladet att Margot Wallström ligger bäst till för att få jobbet. Hon gjorde efter en lång frånvaro comeback i svensk inrikespolitik tidigare i år och var en av de S-företrädare som lyftes fram allra mest under valrörelsen.

Wallström var minister under 90-talet men har efter det också varit EU-kommissionär och FN-sändebud mot sexuellt våld i krigsdrabbade områden. Stefan Löfven har tidigare sagt att hon kommer spela en viktig roll även efter valet.

Men det är långt ifrån klart att det blir just Wallström. Enligt vad Aftonbladet erfar skulle hon också kunna vara aktuell som EU-minister.

– Hon vill vara placerad på Statsrådsberedningen, säger en S-källa.

Finns andra kandidater

Men i Löfvens innersta krets finns det andra kandidater till jobbet. Det handlar om partisekreteraren Carin Jämtin, som också nämns som en eventuell socialminister. Även partiveteranen och före detta kabinettssekreteraren Hans Dahlgren, i dag kanslichef och partikassör, har nämns i spekulationerna kring utrikesministerposten.

Om allt går som det ska för Löfven i veckan kommer han att väljas som statsminister på torsdag. Dagen efter kan han läsa upp sin regeringsförklaring och presentera sina ministrar. Tillfället blir historiskt, då det blir första gången på länge som Socialdemokraterna bildar en koalitionsregering. Samtidigt gör Miljöpartiet entré i en regering för första gången.

Tunga poster i riksdagen ska tillsättas

Enligt vad Aftonbladet erfar kommer också de tunga posterna för S i riksdagen att presenteras i veckan. Om Löfvens närmaste man i riksdagen, gruppledaren Mikael Damberg, utses till statsråd, måste han snabbt ersättas.

– Det kan ske genom ett fyllnadsval, tidigast på fredag, säger en S-källa.

Enligt vad Aftonbladet erfar ligger Tomas Eneroth, som under den senaste mandatperiod­en varit vice ordförande i social­försäkringsutskottet, bra till för uppdraget. Det kan även bli ett nytt namn på posten som partisekreterare i S, om Löfven utser Carin Jämtin som minister. Som hennes eventuella efterträdare har bland annat Anna Johansson, tidigare kommunalråd i Göteborg, pekats ut.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN