Hundägare dödad med 216 hugg

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kumpanen: "Han var lyrisk"

1 av 4
Bilder från förundersökningsprotokollet.

Efter att offret huggits ihjäl med 216 knivhugg var den 25-årige gärningsmannen lyrisk.

Han kramade om sin kumpan och sa:

– Nu är vi bundna tillsammans för livet.

Helsingborgs tingsrätt dömde igår 25-åringen till livstids fängelse för mordet i oktober förra året. Den två år äldre kumpanen fick 14 år.

Offret var en 30-årig man, bekant till de båda och med ett kriminellt förflutet.

Något klart motiv har varit svårt att se. Men offrets hund hade tidigare bitit 25-åringens hund.  25-åringen påstod efteråt att han fått åka till veterinär med sin hund och avkrävde 30-åringen ersättning för detta. Han fick honom också att betala 3500 kronor för den påstådda veterinärräkningen.

En tid senare berättade 25-åringens två år äldre kamrat att 30-åringen hade en skuld till honom. Och då hakade 25-åringen på.

25-åringen berättar i förhören att han hade en knarkskuld till Black Cobra och därför var i stort behov av pengar. Därför tänkte han nu passa på att avkräva hundägaren ytterligare pengar.

De båda kamraterna sökte upp sin bekant 30-åringen, som visade sig sakna pengar. De försökte då förmå honom att följa med ut på stan för att råna någon - vilket mannen nekade till. Han var trött, berusad och ville sova.

Kamraterna gav sig därifrån men 25-åringen stoppade strax innan på sig en av mannens hemnycklar.  

Senare på natten kom de tillbaka och med hjälp av nyckeln kunde de smyga in när offret låg och sov.

30-åringen befann sig enligt domen i en fullständigt försvarslös och skyddslös position när han blev angripen.

Gärningsmännen lade en kudde över hans huvud och 25-åringen högg honom i halsen. Enligt vad som framgått i förhören var 25-åringen helt inställd på att döda.

Efter första hugget flög 30-åringen yrvaket upp men blev överöst av ytterligare hugg.

– Du ska inte leva och se morgondagen! Det är så här det går när man släpper in fienden i sitt hem, sa 25 åringen enligt kumpanen.

Efter omkring 5 minuters jagande och huggande, och 30-åringen låg död, var 25-åringen lyrisk, enligt den medåtalade.

– Han kom fram och kramade om mig. Han sa: Nu är vi bundna tillsammans för livet.

När brottet upptäckts reagerade till och med de mest garvade kriminalpoliser över det övervåld som använts.

Offrets lägenhet var fullkomligt täckt av blod, och spåren tyder på att han slagits för sitt liv och försökt fly från de två angriparna.

Vid obduktionen fann rättsläkaren sammanlagt 216 stick- och skärskador på hans kropp. 97 av skadorna fanns på överkroppen och 19 i halsen.

– Det handlar om osedvanligt brutalt våld som målsägaren har utsatts för, sade spaningsledaren JB Cederholm till Aftonbladets Brottscentralen.

Vid rättegången yrkade åklagaren på livstid.

Helsingborgs tingsrätt ser inga förmildrande omständigheter, tvärtom. I domen heter det bland annat:

"Gärningen var vidare särskilt hänsynslös genom att den utfördes med brutalitet och grymhet, att förloppet var utdraget med en jakt på N N inne i den mörklagda lägenheten och att N N måste ha känt svårt lidande och stor dödsångest innan han avled. Gärningen var också helt oprovocerad." Den skuld XX krävde att N N skulle betala existerade inte."

Förloppet efter mordet, då 25-åringen försökte undanröja bevis och sökte igenom lägenheten efter saker att stjäla, anges som försvårande omständigheter. Tingsrätten skriver:

"Vid en helhetsbedömning av samtliga föreliggande omständigheter finner tingsrätten att mordgärningen måste anses höra till de allvarligaste fallen av mord."

25-åringen döms därför till livstids fängelse för mord och grov stöld.

Den äldre av de åtalade har inte deltagit i planeringen av dådet och inte utövat någon del av det livsfarliga eller dödande våldet. Å andra sidan samtyckte han till att 25-åringen skulle sticka det sovande offret i halsen. Han gav offret, sedan denne skadats av flera knivhugg, ett hårt knytnävsslag och en spark.

27-åringen fälls därför också som gärningsman för mord.

När allt vägts in anser tingsrätten att straffet ska bestämmas till 14 års fängelse.

Han förekommer under fyra avsnitt i belastningsregistret. 2010 dömdes han för bland annat mordbrand. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård och var ute ett och ett halvt år senare. Han har haft problem med drogmissbruk.

25-åringen som nu döms till livstid förekommer under sju avsnitt i belatsningsregistret. Han är dömd tidigare för bland annat försök till grov stöld och hot mot tjänsteman.

Från 13 års ålder har han missbrukat olika preparat, bland annat heroin.

I den rättspyskiatriska undersökning som han nyligen genomgått framgår att han har en självbild "präglad av fantasier om en glorifierad kriminell identitet och att han ser sig själv som en ledarfigur i den kriminella världen. Vid utredningen uppvisade han ingen ånger eller empati med anledning av gärningen."

25-åringen har erkänt men anser att brottet ska betecknas som dråp och därmed skulle ge ett lägre straff.

Publicerad: