”Del av mönster där judar utsätts för hat”

Den judiska matbutiken i Paris attackerades inte på måfå.

Dådet var antisemitiskt och klart uttänkt på förhand, menar Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

– Den här fruktansvärda attacken var en i ledet där militanta islamister attackerat judiska mål, säger han.

Willy Silberstein
Willy Silberstein

På tisdagen begravdes offren från attacken mot den judiska matbutiken i Paris: Yohan Cohen, 20, Yoav Hattab, 21, Philippe Braham, 45 och Francois-Michel Saada, 64.

Begravningsceremonin hölls vid Givat Shaul, Jerusalems största begravningsplats. Vid sidan om de fyra sörjande familjerna bland andra premiärminister Benjamin Netanyahu och president Reuven Rivlin på plats, tillsammans med tusentals israeler, rapporterar TT.

– De som genomförde attacken är inte bara fiender till det judiska folket, utan till hela mänskligheten. Tiden är inne när alla civiliserade folk måste enas och radera dessa fiender mitt ibland oss, sa Netanyahu i sitt tal enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

”Antisemitism bland militanta islamister”

Attacken mot den judiska matbutiken i östra Paris var inte en slumpmässig uppföljning på attacken mot satirmagasinet Charlie Hebdo. Målet var uttänkt och dessutom del i ett större mönster med attacker mot judiska mål, enligt Willy Silberstein, ordförande för SKMA.

– Det är ett klockrent exempel på ett klart uttänkt antisemitiskt dåd. Det är helt uppenbart att gärningsmannen visste att han slog till mot en kosher-butik, dessutom på en fredag när det var fullt med kunder, säger han och fortsätter:

– Den här fruktansvärda attacken var en i ledet där militanta islamister attackerat judiska mål. Bland dem är antisemitism vanlig. Alltså inte bland muslimer, utan den lilla del som är militanta islamister. De är extremt farliga och vi har sett flera exempel på antisemitiska attacker, säger Willy Silberstein.

I mars 2012 dödades tre barn och en vuxen vid en attack på en judisk skola i franska Toulouse. I maj 2014 dödades fyra personer på Judiska museet i Bryssel. Vid båda de antisemitiska dåden var gärningsmännen militanta islamister.

Utvandrar till Israel

Situationen för judar i Frankrike är allvarlig menar Willy Silberstein. Inte bara på grund av de dåd som utförts av militanta islamister, utan också för att antisemitismen finns på flera håll i landet.

– Bland de som stödjer det högerextrema Front National finns många med klart antisemitiska uppfattningar. Det finns tre huvudcentra i Frankrike: islamister, högersidan men också på vänstersidan där USA målas upp som nära lierat med judar och så får man in en antisemitisk förklaring även där, säger Willy Silberstein.

Miljön gör att många judar valt att fly Frankrike. Under 2014 utvandrade 7 000 judar till Israel, en fördubbling mot 2013.

– Det blir ju spekulering om hur det blir efter det här, men sannolikt kan det bli ännu fler. Det här var ett så oerhört brutalt och genomtänkt dåd som kommer slå mot judar i massor av länder, säger Willy Silberstein.

Han menar att det är positivt att den franska regeringen tagit situationen på stort allvar och placerat ut polis och militär vid till exempel judiska skolor.

– Det är jättebra att det här finns och att de gör det, men självklart fruktansvärt att det behövs.

Enligt israeliska myndigheter kan så många som 15 000 franska judar flytta till Israel på grund av en ökad antisemitism, rapporterar brittiska Telegraph.

Förstärker främlingsfientligheten

Willy Silberstein menar att det allvarliga läget inte bara gäller Frankrike.

– Inte heller Sverige är förskonat, det finns mycket antisemitism. Till exempel underblåste Sverigedemokraterna den när de pratat om att judar inte är riktiga svenskar. Många regimer eller grupper tycker om att plocka fram judar för sitt hat, det är en skrämmande upprepning av ett mönster där man blir föremål för hat, våld och förföljelse. De flesta är medvetna om att liknande saker kan komma att hända igen, i Frankrike eller på annat håll. Man blir ju orolig för att judiska mål ska utsättas även i Sverige. Och det är givetvis inte så att judar har monopol på lidande, det finns många grupper som utsätts.

Bland de andra grupperna nämner Silberstein bland annat muslimer.

– Vi ser ju de här stora antimuslimska demonstrationerna i Tyskland. De kommer bara att förstärka den främlingsfientlighet som finns i Europa.

SKMA har skrivit ett blogginlägg om den antisemitiska dimensionen av terrorattentaten i Paris. Där tar de bland annat upp komikern och aktivisten Dieudonné som samlar en en bred publik där antisemitism utgör ett sammanbindande kitt.

Publisert: