Nära kontakt med parallellt universum

Laboratoriet Cern i Genève.
Laboratoriet Cern i Genève.

Forskare vid CERN hoppas nu i veckan öppna ett hål till ett parallellt universum.

Med hjälp världens största partikelaccelerator, rapporterar Daily Express.

Först bevisades existensen av "gudspartikeln" Higgs boson. Nu kan forskarna vid CERN-laboratoriet i Schweiz snart komma att vända upp och ned på allt jordens smartaste fysiker och filosofer trott om världen.

Skapar svart hål

Det är möjligt att gravitation från vårt universum "läcker" ut i parallella universum, enligt forskarna. Målet är därför att upptäcka, eller till och med skapa, ett svart hål i miniformat.

Om det lyckas kommer ett helt nytt universum att visa sig, tror forskarna. Eller rättare sagt universum i extra dimensioner.

I experimentet som startas denna vecka kommer partikelacceleratorn LHC (Large Hadron Collider red. anm.) att varvas upp till nästan dubbla energinivåer jämfört med tidigare.

Som en hög med papper

En av fysikerna i tremannalaget bakom experimentet förklarar:

– Precis som många parallella pappersark, som är tvådimensionella föremål, kan förekomma i en tredje dimension kan parallella universum också existera i högre dimensioner, säger Mir Faizal enligt Daily Express.

Forskarna söker efter bevis för partiklar som bara kan existera om extra dimensioner finns. Tidigare experiment har genomförts, men inte lyckats. Enligt deras beräkningar krävs högre energinivåer och det tror sig forskarna nu kunna fixa.

Fått kritik

När partikelacceleratorn slås på mäts energin i Tera elektronvolt, TeV. En TeV är en miljon miljoner elektronvolt och hittills har forskarna sökt efter svarta hål upp till 5,3 TeV.

Det är extrema energinivåer och experimenten väcker visst motstånd. Vissa kritiker varnar till och med för att forskning som skapar svarta hål kan leda till jordens undergång.

Publisert: