Söker skridskoåkare: "Tror att han gått ned i råken"

Publicerad 2015-01-06

En man saknas efter en skridskotur.

Under tisdagen pågick en stor sökinsats vid sjön Ekoln utanför Uppsala efter att en manlig skridskoåkare anmälts försvunnen.

På kvällen hittades mannens mössa vid en råk i isen.

– Vi tror att han gått ned i råken, säger Lars Blom, räddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen.

Larmet kom in vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen. Mannens anhöriga var oroliga då han hade varit borta i över tre timmar.

Varnar för osäkra isar

Mannen är 69 år och en van skridskoåkare, enligt polisen.

– Enligt de anhöriga brukar han åka nära strandkanten. Men är man en van åkare kan man komma mycket långt på tre timmar, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

Sökområdet var mycket stort - Ekoln är cirka 4 nautiska mil lång och 2 mil bred och mynnar ut i Mälaren. Enligt polis och räddningstjänst är isarna i området mycket förrädiska. Vid 20-tiden rådde svåra väderförhållanden med delvis öppet vatten på vissa ställen.

– Det har varit kallt och varmt om vartannat under en tid och det gör ju att isarna blir osäkra, säger Torbjörn Karlsson.

Polishelikopter, svävare och räddningstjänst var på plats för att söka efter mannen. Vid 20.30-tiden hade största delen av sökinsatsen avslutat.

Det efter att en blöt mössa - som enligt de anhöriga tillhör den saknade mannen - hittats vid en råk i isen i höjd med Uppsala Näs. Mössan låg minst 50 meter ut i vattnet. Räddningstjänsten kunde inte hitta några spår som ledde bort från platsen.

– Vi kommer att avsluta insatsen. Vi tror att han gått ned i råken, säger Lars Blom, räddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen.

Flera olyckor på kort tid

Räddningstjänsten har fått fått rycka ut på flera isolyckor i Uppsala och Stockholms län under tisdagen, skriver Storstockholms räddningscentral på Twitter. Vid 14-tiden gick en person igenom isen vid Skofjärden i Sigtuna. Personen fick hjälp av andra skridskoåkare att komma upp ur vattnet, och behövde inte uppsöka sjukvård, skriver Upsala Nya Tidning.

En timme tidigare larmades räddningstjänsten till en olycka i Mälaren, söder om Enköping. Mannen föll igenom isen och fick föras till Akademiska sjukhuset, skriver tidningen.

ANNONS