Försvunna personer

De dödas och försvunnas Facebook

Av: 

Karin Ahlborg

NYHETER

Här får de okända kropparna en sista chans

De lägger upp bilder.

De beskriver var de var senast.

De vädjar om hjälp att hitta sina mördare.

Det här är de dödas Facebook.

Det är hjärtskärande läsning.

Anola Gill, 86, söker efter sin dotter som kidnappades som tvååring 1965. Det finns en bild av lilla Elizabeth som tvååring och en som visar hur hon skulle se ut i dag som 50-åring.

Senast Elizabeth Gill sågs stod hon i trädgården hemma med en hink sand i stadigt grepp. Därefter – ingenting.

Eller "Valentine Doe", som hon kom att kallas av utredarna. Okända kroppar kallas regelmässigt John eller Jane Doe. Tonårsflickan mördades på Alla hjärtans dag 1991.

Strypt

Hon hittades dagen efter i ett skogsparti, strypt med snörena till sin bikinibehå. Det fanns blodspår på vägen en bit därifrån och släpspår in i skogen. Polisen fann hennes kläder, som var lite udda, och dessutom hade flickan två tatueringar. Ändå har ingen på 14 år kunnat berätta vilket hennes riktiga namn är.

I USA finns omkring 40 000 oidentifierade kroppar och runt 100 000 personer registrerade som försvunna.

Många av dem finns på "De dödas Facebook" eller mer korrekt i "The Doe Network" som vuxit från en mans hängivenhet att ge alla John och Jane Does deras riktiga namn tillbaka och att ge anhöriga besked om vad som hänt deras försvunna familjemedlemmar.

Svärfars hemlighet

Todd Matthews kunde inte ha en aning om att hans liv skulle formas om på alla tänkbara sätt när han mötte sin blivande fru Lori Riddle.

Väl etablerad som blivande svärson invigdes han i familjens mytiska hemlighet.

1968, två år innan Todd Matthews föddes, hade hans svärfar Wilbur Matthews, bokstavligen snubblat över en kropp invirad i tältduk. Kroppen, som börjat upplösas, tillhörde en ung kvinna mellan 16 och 19. Hon hade hittats av Wilbur Riddle den 17 maj intill US Highway 25 men troligen dött två eller tre veckor tidigare. Hon hade rödbrunt hår och hon kunde inte identifieras. Hon gick under namnet "Tältflickan" och som sån begravdes hon.

Internet hjälpte

Todd Matthews blev besatt av den okända flickan som begravts utan att någon släkting eller vän kände till det.

De följande tio åren försökte Todd undersöka så många fall av försvunna personer som han hann med för att se om någon av dem stämde in på "Tältflickan". Men det var inte förrän vid internets födslovåndor som han fick ett genombrott.

Tre decennier efter Wilbur Riddles upptäckt såg Todd Matthews en efterlysning på internet. Rosmary Westbrook sökte efter sin syster som hade försvunnit från sitt hem i Lexington i Kentucky 1967.

– När jag såg inlägget visste jag. Det var som en enorm börda lyftes från mig. Jag meddelade henne att hon borde begära en gravöppning och en dna-kontroll, säger Todd Matthews i en intervju med Celebrations Magazine.

"Tältflickan" hette Barbara Hackman Taylor.

Amatördeckare

Numera leder Todd Matthews en del av arbetet i ett nationellt program för försvunna och oidentifierade personer, NamUS.

Men han är också ständigt engagerad i "The Doe Network" som han var en av initiativtagarna till.

En bataljon av hängivna amatördeckare ägnar en stor del av sin tid åt att lägga pussel för att till slut matcha ihop en oidentifierad kropp med en försvunnen person.

Numera läggs de flesta fall ut på Facebook men själva matchningarna sker i databaser hos "The Doe Network".

Senast i går avslutades ett fall.

En ung kvinna som hittades död i januari 1971 har återfått sitt riktiga namn: Nancy Grace Daniel – tack vara "The Doe Network".

Här är några fall:

I november 1987 hittade en ung flicka skjuten till döds i Marana i Arizona. Ingen visste vem hon var.

22 år senare öppnades fallet igen, mycket tack vare ny, tillgänglig kriminalteknik.

Fallet har funnits hos "The Doe Network" och det var där släktingar till en försvunnen flicka fick syn på rekonstruktionen av offrets ansikte.

Inte bara fick offret ett namn, Deanna Lee Criswell.

Man lyckades med dna-teknik också hitta mördaren som avtjänat ett långt fängelsestraff för väpnade rån och dött i cancer i fängelset 2005.

Ett av de äldsta fallen Todd Matthews jobbar med är från 1860. Vid en dans vid ett kurhotell i Harrodsburg i Kentucky dök en flicka upp. Hon registrerade sig som dotter till en domare från Louisville. Under dansen föll kvinnan död ner och det visade sig att domaren inte alls hade någon dotter. Men ingen gjorde någonsin anspråk på flickans kropp och Todd matthews skulle väldigt gärna vilja lösa gåten med hjälp av genealoger.

En ung kvinna i 20-års åldern hittades vid en motorväg nära Pirka i Österrike 2005. Hon hade dödats och gärningsmannen hade försökt sätta eld på kroppen. Utredningens isotoptester visade att hon förmodligen var från Grekland eller Kroatien och att hon hade vistats i Tyskland månaderna före sin död.

Sju år senare, när ansiktet rekonstruerats och en tecknare gjort en skiss som lagts ut på "The Doe Networks" sida kunde kvinnan identifieras som 23-åriga Olha Tarkivska från Ukraina.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvunna personer

USA