Terrordåden i Köpenhamn

Vilks: Polisen undervärderade hot

NYHETER

Konstnären Lars Vilks, som kan ha varit målet att ett av helgens terrorangrepp i Köpenhamn, anser att den danska polisen har undervärderat hotbilden mot honom.

Polisen har inte heller, enligt den svenske konstnären, beaktat att hotbilden troligen förvärrats efter terrorattackerna i Paris tidigare i år.

– De hade inte ökat säkerheten. Det var samma som det varit tidigare, säger Vilks till nyhetsbyrån AFP.

Den 68-årige Vilks understryker samtidigt att han trots hotbilden inte har några planer på att sluta tala om yttrandefrihetsfrågor, samtidigt som han medger att det kan bli knepigt att tala offentligt ifall en "militäroperation", måste dras igång varje gång.

Sköt 40 skott

Samtidigt kommer det fram allt mer detaljer om gärningsmannen bakom dåden. Enligt den danska polisen avlossades det sammanlagt 40 skott i samband med angreppen mot kulturhuset Krudttønden och mot synagogan på Krystalgade samt vid Nørrebro-adressen där han till slut sköts ihjäl av polisen. Bara vid Krudttønden, där en man miste livet, avlossade den utpekade gärningsmannen Omar Abdel Hamid el-Hussein 28 skott med ett så kallat M95-gevär, skriver den danska polisen i ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

Helt säker på gärningsman

Den tekniska utredningen visar också att gärningsmannen vid synagogan – där ytterligare en man sköts ihjäl – använde sig av två vapen. Dels ska skott ha avfyrats med en pistol med kalibern 7,65 mm och dels flera med en 9-millimeters pistol.

Polisen uppger också att det nu är helt fastslaget att det var 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein som dödade två personer och skadade fem polismän i helgens dåd.

Hoten mot Lars Vilks beror på augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks med profeten Muhammed framställd som rondellhund. Protesterna spred sig i den islamska världen.

TT

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrordåden i Köpenhamn

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordåden i Köpenhamn