Ohlssons attack på Feministiskt initativ

1 av 2 | Foto: EU-minister Birgitta Ohlsson. Foto: JONAS BILBERG

avPär Karlsson

NYHETER

Feministiskt initiativ har planer på att ansluta sig till partigruppen GUE/NGL om de kommer in i Europaparlamentet.

Beskedet får EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) att ryta till ordentligt.

– Det är en grupp med gamla kommunistpartier, stalinister, Putin-älskare och Sovjetromantiker. De är aldrig trovärdiga feminister eller HBT-aktivister, säger hon.

De senaste veckorna har Feministiskt initiativ gått framåt i opinionsmätningarna och partiet ser ut att ha en chans att ta plats i Europaparlamentet efter valet på söndag.

Just nu förs diskussioner internt om vilken partigrupp Fi ska anslutna sig till om man kommer in i parlamentet. Man förhandlar just nu med Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster, GUE/NGL, där Vänsterpartiet ingår, samt med gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (G/EFA) där Miljöpartiets och Piratpartiets ledamöter sitter.

Ohlsson starkt kritisk

I dag sa Fi:s toppkandidat Soraya Post i en intervju med Dagens Nyheter att det är GUE/NGL som det lutar åt. Där samlas flera kommunistpartier från bland annat Grekland och Tjeckien.

Beskedet får EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) att reagera kraftigt. Hon välkomnar att Feministiskt Initativ lyfter fram viktiga frågor där hon i flera fall tycker likdanant. Men hon menar samtidigt att delar av GUE/NGL är en "extrem vänstergrupp" där det finns en hel del mörkermän.

– Det är en grupp med gamla kommunistpartier, stalinister, Putin-älskare och Sovjetromantiker. De är aldrig trovärdiga feminister eller HBT-aktivister. I den gruppen finns många som bekämpar liberala människorättsideal för HBT-personer, säger hon.

"Sorgligt"

Det lettiska partiet i gruppen företräds i parlamentet av Alfred Rubiks, som tidigare tillhörde det sovjetkommunitiska partiet i landet. Han har bland annat sagt att han det inte skulle vara aktuellt med någon Pride-parad i Riga om han var borgmästare.

– Det är sorgligt att svenska Vänsterpartiet inte tydligare har tagit avstånd från många av de partier som finns där, säger Birgitta Ohlsson.

Hon menar samtidigt att Fi borde komma ut ur sin socialistiska garderob.

– Deras politik är mycket en kopia av Vänsterpartiets. För socialistiska feminister är Fi verkligen rätt alternativ. Men det är inget för liberala feminister och det är viktigt att visa skillnaden. Vi behöver fler feminister i Europa men det är viktigt att visa var partiet står, säger hon.

Även Miljöpartiet är kritiska

Även Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är kritisk till att FI lutar åt att samarbeta i GUE/NGL.

– Jag noterade det med viss förvåning. För mig har det inte varit tydligt att modern feminism går att kombinera med den typ av gammelkommunism som finns i vänstergruppen, säger hon.

Hon menar att de frågor som FI lyfter fram, om bland annat HBTQ- och minoritetsfrågor, är som starkast i den gröna gruppen i EU-parlamentet.

– Det är den som visar på den moderna feminismen radikalare falang. Där har man stått upp för HBTQ-frågor och man har varit oerhört aktiv i frågor som rör diskriminering av romer. FI är välkomna i den gröna gruppen om de kommer in, säger Åsa Romson.

"Vi är fortfarande öppna"

Fi:s toppkandidat Soraya Post säger att partiet ännu inte kommit till något beslut i frågan om vilken partigrupp man vill tillhöra om man kommer in.

– Vi är öppna fortfarande, den förmånen har vi i det här läget. Vi måste utgå ifrån var de står i våra frågor. Men vi är självklart inga stalinister, säger hon.

Hon vänder sig också emot att Birgitta Ohlsson vill peka ut dem som socialister.

– Vi är feminister och vi vill föra in en feministisk dimension i alla politikens frågor.

ARTIKELN HANDLAR OM