Mordet på Boris Nemtsov

Ukrainas president: Nemtsov skulle avslöja Ryssland

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Enligt Ukrainas president Petro Porosjenko sköts Putin-kritikern Boris Nemtsov ihjäl eftersom han var på väg att avslöja Rysslands inblandning i Ukraina-konflikten.

Men i ett telegram till Nemtsovs mamma hyllar president Putin sin motståndare och lovar att göra allt för att hans mördare ska gripas.

Putin-kritikern och oppositionspolitikern Boris Nemtsov, 55, sköts i går till döds på en bro i Moskva, bara ett stenkast från regeringshögkvarteret Kreml.

I ett möte med Ukrainas president Petro Porosjenko för ett par veckor sedan berättade Nemtsov att han hade bevis för Rysslands inblandning i Ukraina-konflikten och att han snart planerade att avslöja dessa uppgifter.

Det säger den ukrainske presidenten i ett tv-sänt uttalande på lördagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Avgörande bevis”

– Han sa att han skulle avslöja avgörande bevis på att den ryska militären är inblandad i Ukraina. Någon var väldigt rädd för det och dödade honom, säger Porosejnko i uttalandet enligt Reuters.

Ukraina och landets allierade i väst hävdar att de proryska separatisterna i Ukraina finansieras och utrustas av Ryssland och att de får stöd av ryska styrkor. Ryssland förnekar uppgifterna.

I ett telegram till Boris Nemtsovs 86-åriga mamma Dina Eydman, publicerat på Kremls hemsida och återgivet av BBC, skriver president Vladimir Putin samtidigt att Ryssland ”kommer att göra allt för att se till att förövarna av detta avskyvärda och cyniska brott, och de som står bakom dem, straffas ordentligt”.

”Alltid ärlig och öppen”

Han skriver även att Nemtsovs död är ”en oersättlig förlust” och att han delar moderns sorg.

”Boris Nemtsov har satt avtryck i den ryska historien (…) Han var alltid ärlig och öppen med sina åsikter.”

Mordet på Boris Nemtsov skedde bara två dagar innan han på söndagen skulle leda en protestmarsch mot Putin och kriget i Ukraina.

”Om du vill stoppa Rysslands krig med Ukraina, om du vill stoppa Putins aggression, kom till vårmarschen i Marjino den 1 mars”, skrev Nemtsov på Twitter bara några timmar innan han blev mördad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Boris Nemtsov

Petro Porosjenko

Boris Nemtsov

Ryssland

Ukraina

Vladimir Putin

Moskva