Ebola

Avlivade ebolamärkt hund – trots protester

Av: 

John Granlund

NYHETER

Teresa Romero, 44, ligger ebolasmittad och isolerad från omvärlden.

I dag avlivades hennes hund – trots våldsamma protester.

Enligt spanska myndigheter kan djuret ha burit på ebola.

Teresa Romero fick ebola efter att hon vårdat två missionärer som smittats under tjänstgöring i Västafrika och sedan rest hem till Spanien.

Hennes öde har väckt uppmärksamhet över hela världen. Under onsdagen rapporterades att hennes tillstånd är stabilt - samtidigt som allt mer blev känt om hur det gick till när hon smittades.

Stort raseri

Vid tillfället var Romero iklädd fullständig skyddsmundering, men enligt henne själv ska hon vid ett tillfälle ha rört vid sitt ansikte med en skyddshandske som hon använt i rummet där hennes dåvarande patient vårdades.

Samtidigt har också hennes hund Excalibur blivit föremål för omfattande uppståndelse.

Eftersom myndigheterna befarat att hunden kan ha smittats med ebola beslutades tidigare i veckan att djuret måste avlivas.

Beslutet väckte raseri bland djurskyddsgrupper i Spanien och på sociala medier. Och enligt New York Times har hundratusentals personer skrivit på ett upprop för att stoppa avlivningen.

Skingrade demonstranter

Också Teresa Romeros make Javier Romero - som också han är isolerad - har protesterat mot avlivningen och uttalat sig i medier.

”Jag vill offentligt ta avstånd från en person som kallas Zarco, som jag tror är chef vid Madrids hälsomyndighet och som har sagt till mig att jag måste offra min hund”, skrev maken på Facebook.

På onsdagskvällen uppgav myndigheterna i Madrid att blandrashunden Excalibur avlivats. Enligt AP låg ett domstolsbeslut som grund för avlivningen.

Nyhetsbyrån uppger att polisen fick skingra demonstranter med batonger när hunden skull föras bort i en skåpbil från den eboladrabbade familjens lägenhet i Madrid.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebola