Nyheter

Attacken: ’Du är inte min talman’

Av: 

Pär Karlsson

Josefin Westin

Kenan Habul

NYHETER

Judar och samer är inte svenskar, anser SD:s partisekreterare Björn Söder i en intervju i Dagens Nyheter.

Nu kräver de rödgröna att Söder lämnar posten som riksdagens andre vice talman – och bråket nådde även riksdagens kammare på måndagen.

– Du är inte min talman, sa vänsterpartisten Rossana Dinamarca i en debatt.

Allt fler riksdagspartier kräver nu att SD:s partisekreterare Björn Söder lämnar sin post som riksdagens andre vice talman. Bakgrunden är en intervju med Söder som publicerades i Dagens Nyheter i lördags där han slog fast att judar och samer förvisso kan vara svenska medborgare, men inte är svenska om de inte ”assimileras”.

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid, sa Söder till DN.

”Du är inte min talman”

Söders uttalande har väckt skarp kritik, senast idag då han satt som talman i kammaren.

Vänsterpartisten Rossana Dinamarca markerade mot Söder genom att vägra säga ”herr talman”, vilket är brukligt, enligt TT.

När Björn Söder då påpekade att man ska säga herr talman, svarade Dinamarca, enligt TT:

– Du är inte min talman.

Tidigare har riksdagsledamoten Roger Haddad (FP) och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt krävt att Söder lämnar sin post, som SD fick sedan partiet blev tredje störst i valet. Dessutom har Svenska kommittén mot antisemitism riktat hård kritik.

Moderaternas vice gruppledare i riksdagen, Ewa Thalén Finne:

– Jag inte vill recensera ett uttalande från en talman, men jag tar starkt avstånd från den människosyn Björn Söder visar upp. Riksdagen har en praxis för hur talmän utses och det är upp till partierna att utse sina kandidater. Men i valet den 22 mars har svenska folket en möjlighet att ändra på vilka partier som kommer att kunna utse talmän.

S kräver Söders avgång

Även Socialdemokraterna ned foten i frågan. Gruppledaren Tomas Eneroth kallar Söders uttalande för ”skrämmande och olämpliga”.

– Det är ett uppenbart olämpligt uttalande som andre vice talman. Han ska vara hela Sveriges representant och det innebär att han rimligtvis bör överväga att avgå. Man måste stå upp för hela Sveriges om man uppbär ett talmansuppdrag och med den här typen av uttalande gör man inte det, säger han till Aftonbladet.

Enligt Eneroth blir konsekvensen av Söders resonemang att det inte går att vara jude eller same och samtidigt ses som svensk.

– Det är ett obegripligt uttalande som innebär att man exkluderar många människor i Sverige med den definitionen. Jag är övertygad om att de allra flesta i Sverige inte delar den uppfattningen. Jag tror att det är många, inte bara samer och judar, som känner en olust över den ton som nu sprids i Sveriges riksdag från Sverigedemokraterna.

Tomas Eneroth säger att han inte är förvånad över att tongångarna finns inom SD.

– Men jag är däremot förvånad över att Björn Söder som andre vice talman uttalar sig på det här sättet.

Även V och MP vill ha bort Söder

Tidigt i morse krävde även V:s ledare Jonas Sjöstedt att Björn Söder avgår. Söders uttalanden luktar 1930-tal, anser Sjöstedt.

– Vänsterpartiet saknar helt förtroende för Björn Söder. Hans rasistiska uttalanden skämmer ut riksdagen och Sverige. Dags att avgå som talman, skriver Sjöstedt på Twitter.

Partiets gruppledare i riksdagen Hans Linde säger till Aftonbladet att han inte tror att Söder kommer att lämna sin post. Avgångskravet ska ses ett tydligt ställningstagande från Vänsterpartiets sida att de inte har förtroende för honom.

– Efter extravalet i mars ska vi välja nya talmän, jag förutsätter att han inte är kvar där då, säger Linde.

Precis som V och S anser även Miljöpartiet att Söder är olämplig som talman.

– Det är extrema uttalanden som utesluter delar av befolkningen. Det är oroväckande och obehagligt, säger Maria Ferm, MP:s gruppledare i riksdagen, till Aftonbladet.

”Får uttrycka sig politiskt”

Men enligt riksdagens talman Urban Ahlin (S) får de vice talmännen uttala sig politiskt.

– Som vice talman finns det inga begränsningar. Där förväntas det att man ska vara som vilken ledamot som helst utan just när man träder in i mitt ställe som talman. När vice talman agerar på mitt uppdrag, det vill säga sitter i kammaren i stället för mig, då finns det regelverk för hur talmannen ska bete sig. Då ska man vara politiskt neutral och företräda riksdagen, säger han till Aftonbladet.

Enligt Ahlin är det ett missförstånd att en vice talman lyder under samma regler som talmannen.

– Så är det alltså inte. En vice talman ska agera som en talman när han är i mitt ställe som talman.

Övrig tid får han uttala sig politiskt om han vill?

– Det till och med förväntas att man ska tycka till politiskt. De ska agera politiskt som vilken ledamot som helst när de inte är talman istället för mig.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter