Mystisk sjö dök upp från ingenstans

avIda Persson

En ny mystisk sjö drar mängder av badsugna till tunisiska öknen.

Nu spekuleras i vad som fick sjön att "dyka upp".

– Vissa säger att det är ett mirakel och andra kallar det en förbannelse, säger tunisiske journalisten Lakhdar Souid till The Guardian.

Tunisiern Mehdi Bilel upptäckte sjön, som fått namnet Lac de Gafsa, under en promenad på väg hem från en bröllopsfest. Först trodde han att det var en hallucination, säger han till The Guardian.

– Jag är ingen vetenskapsexpert och jag trodde det var ren magi, något övernaturligt.

Vallfärdar

Hundratals tunisier vallfärdar nu till sjön för att svalka sig i den 40-gradiga hettan. På Facebook beskrivs sjön som ett paradis och ett "mirakel från Gud".

De första dagarna var vattnet klart, men nu är det grönt och fullt av alger, vilket tyder på att vattnet inte cirkulerar som det ska, skriver Guardian. Dessutom väcks varningstecken för att sjön kan innehålla farliga kemikalier och sjukdomar.

Staden Gafsa har varit i fokus för Tunisiens gruvindustri sedan fosfat upptäcktes i jorden 1886. Nu tror experter att ämnet kan ha spridit sig i sjön och lokala myndigheter varnar för att vattnet kan vara radioaktivt.

Fortsätter bada

Trots det fortsätter invånarna att bada i sjön.

– Vissa säger att det är ett mirakel och andra kallar det en förbannelse, säger tunisiske journalisten Lakhdar Souid till Guardian.

Det är fortfarande oklart hur sjön uppstått. En teori är att seismisk aktivitet i området kan ha skapat en spricka i bergrunden, vilket gjort att vattnet stigit till ytan. Andra tror att vattenansamlingen beror på regn.