”Lejonen” döms till fängelse i kokainhärva

1 av 4
NYHETER

Tolv personer från det kriminella nätverket ”Lejonen” dömdes i dag till fängelse.

Nätverket med bas i västra Stockholm har bland annat sålt kokain via mass-sms men misstänktes också ligga bakom hänsynslösa skjutningar.

35 personer stod åtalade i den stora knarkhärvan och efter två månader långa förhandlingar kom i dag domarna. 21 av de åtalade har varit köpare men tolv personer döms för att ha varit inblandade i narkotikaförsäljning som pågått mellan augusti och december 2013.

Enligt domen har de åtalade använt sig av ”aggressiv marknadsföring i syfte att få stor spridning”.

”Nekar till kriminellt nätverk”

Tingsrätten har dock inte funnit att försäljningen bedrivits av ett nätverk i den meningen att alla ska dömas för hela verksamheten utan var och en fälls därför till ansvar efter sin delaktighet och det uppsåt han haft.

Enligt tingsrättens dom är det inte bevisat att de har agerat efter en ”gemensam brottsplan”.

Det hårdaste straffet som utdelats uppgick till 4,5 års fängelse.

Grupperingen som kallas Lejonen består av ett kamratgäng från västra Stockholm, de flesta från Hässelby och Vällingby.

De dömda nekar till att vara delaktiga i något kriminellt nätverk och flera uppger att de inte vet vem klottrat deras namn och ”Lejon 165” i olika celler, enligt domen.

165 är postnumret i Hässelby.

Enligt förundersökningen har de sålt kokain med hjälp av två säljtelefoner som det skickats ut mass-sms till cirka 250 olika nummer när ligan haft kokain att sälja.

Misstänks för brutala skjutningar

De som var intresserade svarade och ligan levererade sedan narkotika till kunderna enligt domen. Åklagaren har i förundersökningen kunnat bevisa att ligan sålt 180 gram kokain.

Grupperingen består av kamrater som växt upp tillsammans i Hässelby i västra Stockholm, och har hamnat i konflikt med flera andra grupperingar.

Bland annat ska ligan ligga bakom en uppmärksammad skjutning mot fyra personer vid en grillkiosk i Tensta i slutet av oktober förra året.

Alla överlevde men ett av offren fick så svåra skador att hans ena ben fick amputeras.

Men åklagararen har där bedömt bevisningen inte håller för åtal.