Nyheter

"Det strömmar in patienter"

Av: 

Ida Persson

NYHETER

Trots ett utlyst eldupphör fortsätter bomber att falla över Gaza.

En flicka dödades och cirka 30 personer skadades i en ny attack i Gaza stad på måndagsmorgonen.

Nu rapporterar nyhetsbyråer om överbelastade sjukhus och fulla bårhus.

– Det är patienter i korridorer, överallt, säger Erik Wiman, Aftonbladets reporter på plats i al-Shifa-sjukhuset.

Bara minuter efter att Israel utlyste en ensidig vapenvila rapporterar nyhetsbyråer om nya attacker.

På måndagsmorgonen attackerades ännu ett mål i Gaza stad av bomber. Enligt sjukvårdare på plats har en åttaårig flicka dött och 30 personer skadats i attacken. Flickan dödades av vad ögonvittnen säger var en israelisk attack, men det har ännu inte bekräftats av israelisk militär, skriver TT.

”Ser patienter strömma in”

Aftonbladets reporter Erik Wiman är på plats på al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Han rapporterar om överfulla operationssalar och barn med splitterskador.

– Vi ser patienter strömma in just nu. Många är barn. Nyligen såg vi en man springa förbi med en livlös flicka i famnen. Hon såg ut att vara sju eller åtta år.

I rummet bredvid opereras en treårig pojke för splitterskador i magen.

– Enligt läkaren vi pratat med är chansen att han överlever mycket liten, säger Erik Wiman.

Eldupphör skulle pågå i sju timmar

Strider mellan Hamas och Israel pågår sedan i fredags i Rafah i södra Gaza. Och nu rapporterar tidningen First Post om överbelastade bårhus i staden.

Över 120 palestinier dödades på fredagen och lördagen, rapporterar New York Times. Krisen i staden eskalerade när israeliska bomber träffade det centrala Najjar-sjukhuset på fredagen, vilket ledde till att samtliga patienter evakuerades. Nu skickas döda och skadade i stället till Kuwait sjukhus i Rafah, ett sjukhus som vanligtvis sköter förlossningar och som helt saknar bårhus. Bilder som spridits i sociala medier visar hur det överbelastade sjukhuset tvingas förvara små barn i frysboxar.

Israels eldupphör skulle enligt planerna pågå i sju timmar, med start klockan 9 på måndagsmorgonen, svensk tid. Tanken var att palestinier skulle kunna ta emot hjälpsändningar och att flyktingar skulle återvända till sina hem. Men Hamas avvisade försöket och sa att man inte litade på Israel att hålla sitt löfte.

– Vi litar inte på detta eldupphör och uppmanar vårt folk att vara väldigt försiktiga, säger Hamas talesman Sami Abu Zuhri enligt AFP.

Gäller inte överallt

Eldupphöret gäller inte öster om staden Rafah vid gränsen till Egypten där israeliska soldater var inblandade i strider med palestinska motståndsmän, enligt armén, skriver nyhetsbyrån AFP.

Gazakonlikten är nu inne på sin fjärde vecka. Enligt officiella källor i Gaza har över 1800 palestinier, flertalet civila, dödats i offensiven och nästan 500 000 personer är på flykt. I Israel har 60 personer dött.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: