S: Vi vill ha militär närvaro i Gaza

Fyra nordiska socialdemokratiska partiledare agerar nu gemensamt i Israel- och Palestina-frågan.

De vill ha internationell militär närvaro i området och en bojkott av varor tillverkade av israeliska bosättare på Västbanken.

– Men först måste dödandet stoppas, säger Stefan Löfven (S).

De nordiska socialdemokratiska partiledarna – förutom Danmark – gör i dag ett gemensamt utspel med anledning av händelserna i konflikten mellan Israel och Palestina.

– Det lidande som vi sett är fruktansvärt. Dödstalen ökar hela tiden. Vapenvilan måste förlängas, säger Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna.

Upptrappningen av konflikten har sedan början av juli krävt över 1 000 liv, uppger sjukhuskällor i Gaza för nyhetsbyrån AFP.

Kraven: Militär närvaro och bojkott

Partiledarna kräver att Hamas och Israel når vapenvila och att fredsförhandlingar inleds.

– Båda parter måste upphöra med våldet. Israel har ett större ansvar som ockupationsmakt. De måste sluta att ockupera västbanken samt sluta upp med att bygga fler bosättningar. Hamas agerande bidrar inte på något sätt till palestiniernas fredliga framtid om de fortsätter att beskjuta Israel. De måste erkänna Israels rätt att existera, säger Stefan Löfven.

Om ett långvarigt eldupphör nås vill partiledarna ha internationell militär närvaro.

Vad innebär det?

– För att båda parter ska känna en trygghet under ett varaktigt eldupphör kan en FN-ledd insats, fysisk på marken, vara ett av flera verktyg. Det bör de nordiska länderna ställa sig positiva till, säger Stefan Löfven.

”Låt konsumenterna ta ställning”

Partiledarna vill också att produkter som tillverkats på Västbanken av israeliska bosättare ska få en särskild märkning.

– Bosättningen utökas hela tiden på ockuperad mark. Där tillverkas varor, som ska märkas för att konsumenterna själva ska kunna ta ställning om de vill bidra till att sätta en ökad press på Israel. Men vi vill inte ha en allmän bojkott av Israel.

En bojkott kritiseras ofta för att vara en svag åtgärd. Hur bemöter du det?

– Det här är ett starkare verktyg än att bara tala. Det är ännu svagare att bara säga att Israel har fel, nu vill vi gå ett steg längre och låta konsumenterna själva ta ställning.

”Det är förbluffande”

Politiska fördömanden uttalas gång på gång. Kan det verkligen förändra?

– Ja, men det räcker inte. Det gäller att samlas kring något gemensamt och sätta press på parterna att upphöra här och nu. Jag har respekt för denna frågas komplexilitet. Det som är annorlunda nu är att det finns en större enighet i FN:s säkerhetsråd. Det är oerhört viktigt.

Socialdemokraterna vill att Palestina erkänns som stat. Blir det så om ni får makten efter höstens val?

– Vi har det som krav och då ska vi självfallet genomföra det så snabbt som möjligt.

Vad tycker du om regeringens agerande de senaste veckorna?

– Det som är mest kännetecknande är tystnanden. Jag tror jag har sett ett två rader långt uttalande från statsministern. Det är förbluffande, säger Stefan Löfven. 

Publisert: