Valåret 2014

M-attacken: MP står för "siesta-politik"

Av: 

Pär Karlsson

Biståndsminister Hillevi Engström

Foto: LASSE ALLARD

NYHETER

GÖTEBORG. Miljöpartiet vill att så många som möjligt ska kunna arbeta mindre med bibehållen lön.

Men enligt Moderaterna är reformen rent skadlig - framför allt mot kvinnor.

– MP står för en gammaldags "siesta-politik", säger Hillevi Engström, M:s jämställdhetspolitiska talesperson.

En av de frågor som ska diskuteras på Miljöpartiets kongress i helgen är den om arbetstidsförkortning. De gröna vill i dag att så många som möjligt ska kunna gå ned i arbetstid genom lagar och avtal, med bibehållen lön.

Men redan innan kongressen ens har inletts blåser Moderaterna till strid i frågan. Man menar att reformen är både oekonomisk och tillväxtfientlig. Hillevi Engström, M:s jämställdhetspolitiska talesperson, säger att hon förstår att det låter bra att arbeta mindre med bibehållen lön.

– Men det är ju ingen som kan tro att det där kan gå ihop om man inte är beredd på att det kan få konsekvenser. Det kommer framför allt slå mot svagare grupper och anställda i offentlig sektor, säger hon.

"Skulle drabba de med minst marginaler"

Hon menar att reformer mot kortare arbetstid skulle slå hårt mot de som arbetar i offentlig sektor, där en stor majoritet är kvinnor, som många arbetar deltid.

– Det skulle dessutom göra att prisbilden ökade generellt vilket drabbar de i samhället med minst marginaler.

Nu vädjar hon till Miljöpartiet att "tänka om och tänka nytt" och menar att partiets önskan om generell arbetstidsförkortning är gammaldags "siesta-politik".

– Man lurar människor att tro att man kan prestera mindre och tjäna mer samtidigt. Men den ekvationen har ingen lyckats bevisa, säger Engström.

Hon menar i stället att det är arbetsmiljön inom offentlig sektor som måste förbättras.

– Men lösningen är inte att vi ska jobba färre timmar med taskiga villkor, utan det handlar om att se till att kvinnor kan arbeta heltid på sina jobb.

"Delar inte synen på arbetslinjen"

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson säger att det inte är någon nyhet att hennes parti inte delar Moderaternas syn på "arbetslinjen".

– Vi tror inte att du får ut det mesta av människor genom att piska dem. I dag är situationen så att de som orkar jobba ska jobba ännu mer och de som inte orkar ska helt lyftas av. Vi tror på en arbetsmarknad som funkar för alla och det ger också mer arbetade timmar, säger hon.

Hon lyfter vikten av få fram så kallade rimliga tjänster.

– Det skulle göra att kvinnor i offentlig sektor orkar jobba tills de är 65 år och får samma lön så att pensionen inte sjunker. I dag är det många som inte orkar det. Då måste man skapa rimliga tjänster och det tror vi är en bra väg att gå, genom kortare arbetstid. Det har man gjort i många manliga yrken, där kollektivavtalen har kortare arbetstid. Det tycker jag vi ska ha även på offentliga avtal, säger hon.

Hon sågar dessutom Engströms argument om att MP:s politik skulle hota den svenska välfärden.

– Den hotas mer av de skattesänkningar regeringen har gjort och den utmattning som sker av personalen inom offentlig sektor, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Danmark–Finland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014