Nyheter

USA:s bevis – mot Ryssland

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

’Utbildar separatister i ryska träningsläger’

USA säger sig ha bevis för att Ryssland utbildar separatister.

I ryska träningsläger.

Och de har fått utbildning i hur de ska skjuta ner flygplan.

– Ryssland beväpnar de här separatisterna. Ryssland tränar de här separatisterna. Och man har inte gjort vad som krävs för att få dem under kontroll, säger utrikesminister John Kerry.

USA lägger fram fler och fler bevis för att proryska separatister sköt ner Malaysia Airlines-planet över Ukraina med missilsystemet buk.

Ryssland pekas ut som landet som försett separatisterna med den dödliga missilen.

– Det är ganska tydligt att det här är ett system som fördes över från Ryssland till separatisterna, sa John Kerry i går till CNN.

Skjutit ner flygplan

USA:s ambassad i Ukraina har i ett uttalande radat upp påstådda bevis:

  De senaste månaderna har konvojer med upp till 150 fordon kört från Ryssland till Ukraina. Lasten ska ha innehållit stridsvagnar, artilleri, raketer.

USA har information om att Ryssland utbildar separatister i en anläggning i sydvästra Ryssland. I utbildningen ingår hantering av luftvärnssystem.

Separatister har skjutit ner ett dussintal flygplan de senaste månaderna.

USA har kunnat spåra att en luftvärnsmissil avlossades från ett separatistkontrollerat område när kontakten bröts med MH17.

’Skröt efteråt’

USA konstaterar att Ukraina också har tillgång till luftvärnssystem av typen buk. Man säger sig däremot ha övertygande bevis för att inget av landets system var inom räckvidd för att skjuta ner planet vid tidpunkten. Dessutom har Ukraina hittills inte avfyrat en enda luftvärnsrobot under konflikten.

USA:s utrikesminister talade i en intervju med CNN om ”extraordinära bevis”:

– Vi har plockat upp bilder från skjutningen. Vi vet

banan. Vi vet vad den kom ifrån. Vi vet tidpunken, och det var exakt samma tidpunkt som flygplanet försvann från radarn. Vi vet även via röstidentifiering att separatisterna skröt efteråt om att de sköt ner det.

’Låter inte orimligt’

Enligt USA:s ambassad i Kiev har röstexperter granskat tidigare offentliggjorda samtal mellan separatistledare. Bland annat ett där ledaren Igor Bezler säger till en rysk underrättelseofficer att separatisterna skjutit ner ett plan. Enligt röstexperterna rör det sig om autentiska samtal.

Fredrik Lindvall, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, kallar uppgifterna om att separatister tränats i luftvärn på rysk mark för häpnadsväckande.

– Att de har fått utbildning i Ryssland låter inte orimligt. Men att olika grupperna utbildas i att hantera så pass kvalificerade vapen är skrämmande. Speciellt om det visar sig att ryska staten är inblandad.

Värdera bevis noga

Han säger att man ska vara noga med att värdera bevis som läggs fram från parter i målet – men att USA i allmänhet inte lägger fram rena osanningar.

– Då vore man snart död som politiker. När USA uttalar sig så här är det presidentens ansvar hela vägen ner och då fungerar inte rena lögner.

Amerikaner kan däremot hålla tillbaka sanningar och vrida på perspektiven.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: