Juncker blir ny EU-ordförande

1 av 4

avIda Persson

NYHETER

Han vill förstärka EU:s inflytande och i Storbritannien kallas han för "Europas farligaste man".

Nu blir han EU:s nya ordförande.

På förmiddagen valdes Jean-Claude Juncker till ny kommissionsbas för EU efter José Manuel Barroso.

I dag, klockan 12.30, valdes den kristdemokratiske förre premiärministern i Luxemburg, Jean-Claude Juncker, till ny ordförande för EU-kommissionen. Han efterträder José Manuel Barroso som suttit tio år på posten.

Han hade stöd av sina egna partikamrater i konservativa partigruppen EPP, men också av socialdemokratiska S&D och liberala Alde.

Men svenska politiker har varit kluvna inför valet.

– Spontant? Nä. . . . Men sedan tänker jag lite strategiskt att det kanske är bra om vi i S&D (den socialdemokratiska partigruppen) ger honom lite röster . . . så kanske vi kan ställa lite större krav för vår politik, säger exempelvis svenska ledamoten Soraya Post (Fi) till TT.

Även Christofer Fjellner (M) var tveksam inför omröstningen.

– Det här är ett tydligt steg mot att förvandla kommissionen till en europeisk regering. Och det tror jag inte att de svenska väljarna vill ha, säger Christofer Fjellner (M), som sa att han trots allt tänkte rösta ja.

Marita Ulvskog (S) var tydlig.

– Rösta ja skulle jag aldrig göra till en man som Juncker, sa hon till TT.

Jean-Claude Juncker har fått kritik för sitt stöd för en ökad överstatlighet inom EU och i fjol kallades han för ”Europas farligaste man” av den brittiska tabloiden The Sun.

– Ett ansikte från 80-talet kan inte lösa de närmaste fem årens problem, ska Storbritanniens premiärminister David Cameron ha sagt om Juncker.

I förmiddags höll Juncker ett sista "valtal" till EU-parlamentets ledamöter.

– Vi behöver ett program för att stimulera tillväxt och konkurrenskraft. Vi behöver en spänstig energiunion och en framåtblickande klimatpolitik. Den fria rörelsen är en möjlighet, inte ett hot. Vi måste bekämpa social dumpning och det kommer vi att göra, löd några av orden från Juncker, som vill se ett investeringsprogram på 300 miljarder euro – från redan befintliga budget- och investeringsmedel – för att få ny fart på Europas ekonomi.

För att bli vald till ny kommissionsbas måste man få ja från minst hälften av de närvarande ledamöterna för att bli vald.