Hovrätten dömer Jonna, 25, till livstid

1 av 6
NYHETER

Jonna Henningsson, 25, dömdes till 16 års fängelse för att ha mördat och styckat sin kärleksrival.

I dag skärpte Göta hovrätt tingsrättens dom och dömde ryttarinnan till lagens strängaste straff – livstids fängelse.

– Jag är mycket besviken, säger Jonna Henningssons advokat Johan Eriksson.

Det var tidigt på morgonen den 18 juni när 25-åriga Jonna Henningsson åkte till sin ex-pojkväns lägenhet i Askersund.

Mannen var inte i sin bostad, men det var däremot hans nya flickvän, en 22-årig kvinna.

Flickvännen hade inte en chans när Henningsson anföll henne med en hammare efter att hon öppnat dörren. Efter att ha släpat in sin kärleksrival i lägenhetens hall knivhögg ryttarinnan henne upprepade gånger, först med en kökskniv och sedan med en vassare jaktkniv. Hon högg henne även med en medhavd spruta.

”Skulle bara skrämma henne”

Efter det brutala våldet i hallen styckade Jonna Henningsson 22-åringens kropp, la delarna i blå ikea-kassar och placerade dem i sin bil som hon sedan lämnade på Konsums parkering i Askersund. Efter det tog hon offrets bil till jobbet.

Först när hon slutade arbetet körde hon till ett friluftsområde vid Hällabrottet utanför Kumla och gömde kroppsdelarna. Under kvällen ringde hon sedan själv polisen och berättade att något hänt. Senare samma kväll hittade utredarna kroppsdelarna i skogspartiet.

Jonna Henningsson erkände i förhör att hon dödat sin 22-åriga kärleksrival, men menade att det inte var planerat.

– Jag skulle bara skrämma henne. Jag tänkte bara slå en gång, sa hon flera gånger när hon förhördes under rättegången.

Lugnt och sansat berättade hon för tingsrätten om de makabra och groteska detaljerna som inträffade under morgontimmarna i lägenheten i Askersund i somras. Bland annat hur hon städade lägenheten efter styckningen av kroppen.

– Jag moppade. Duschen är avtagbar liksom så jag spolade med den. Sen hade jag en disktrasa, sa hon i tingsrätten.

”Präglats av tragik”

Åklagare Lars Duberg yrkade i tingsrätten på livstids fängelse. Som bevis mot ryttarinnan presenterade han bland annat listor på sökningar som den 25-åriga kvinnan gjort på internet dagarna innan och under morddagen – sökningar som ”bära ett lik” och ”åka dit för mord utan kropp”.

Jonna Henningsson hävdade att hon inte googlat som ett led i någon planering utan att sökningarna fungerat som ”en form av terapi”.

Örebro tingsrätt ansåg att Henningsson gjort sig skyldig till mord och brott mot griftefriden och dömde henne till 16 års fängelse.

Tingsrätten ansåg emellertid inte att att åklagaren lyckats bevisa att hon hade för avsikt att döda 22-åringen när hon åkte till expojkvännens lägenhet, men dömde henne trots det för mord:

”På grund av bland annat det omfattande våldet, skadebilden, karaktären av tillhyggen som använts och att händelseförloppet inte varit helt kortvarigt, anser ändå tingsrätten att den åtalade kvinnan dödat offret uppsåtligen”, heter det i domen.

– Det har varit väldigt säreget det här fallet, det har präglats av tragik, sa rättens ordförande Björn Lindén på en presskonferens efter att domen fallit.

”Synnerligen brutalt sätt”

Såväl åklagare Lars Duberg som advokat Johan Eriksson överklagade till hovrätten och alldeles nyss föll domen.

Hovrätten gick på åklagarens linje och skärpte tingsrättens dom. Den dömer Jonna Henningsson till lagens strängaste straff – livstids fängelse.

– Målet är unikt. En kvinnlig gärningsman, ett svartsjukedrama, ett planerat mord och att styckmordet görs av en kvinnlig gärningsman. Det är ju inte så vanligt, säger åklagare Lars Duberg som är nöjd med domen.

Hovrätten  hävdar att ”mordet som Jonna Henningsson ska dömas för utfördes med direkt uppsåt och föregicks av planering från hennes sida. Jonna Henningsson tog helt oprovocerat livet av N.N. på ett synnerligen brutalt sätt. Händelseförloppet när N.N.  dödades var utdraget i tiden samt innebar ett svårt lidande och dödsångest för henne.”

Vidare har Göta hovrätt beaktat ”att gärningsmannen efter mordet skymfligt behandlade offrets kropp med syfte att försvåra polisens utredning. Varken det som har kommit fram om gärningsmannens psykiska tillstånd eller gärningsmannens kontakter med polisen efter mordet är tillräckligt för att påverka valet av påföljd eller straffets längd.”

Henningssons advokat Johan Eriksson är mycket besviken och menar att omständigheten att hans klient själv angav sig skulle vara förmildrande i bedömningen.

Han uppger för Aftonbladet att han kommer överklaga domen till Högsta domstolen.

ARTIKELN HANDLAR OM