Regeringen kallar direktörer till krismöte

Uppdaterad 2015-03-20 | Publicerad 2015-03-17

Regeringen uppges ha kallat ett 40-tal direktörer till ett krismöte med utrikesminister Margot Wallström och näringsminister Mikael Damberg.

Enligt Expressen ska det blixtinkallade mötet handla om "svenska exportaffärer i främst Gulfregionen".

Bråket kring det militära samförståndsavtalet med Saudiarabien har blivit en långdragen historia för regeringen. Utrikesminister Margot Wallström petades från talarlistan på Arabförbundets möte i Kairo.

Och när regeringen till slut sa upp militäravtalet var den diplomatiska krisen ett faktum. Diktaturen kallade hem sin ambassadör från Stockholm.

Bjuder in till möte

Samtidigt har regeringen fått kritik för näringslivet den 6 mars skrev en debattartikel i Dagens Nyheter undertecknad av 31 företagsledare. Direktörerna varnade regeringen för att säga upp avtalet för att inte skada svensk export.

Nu uppger Expressen att företagsledarna som undertecknade debattartikeln bjudits in till ett krismöte på näringsdepartementet. Tidningen beskriver tillställningen som ett krismöte där både utrikesministern och näringsministern ska delta.

I inbjudan uppges det stå att ämnet för kvällen är "Svenska exportaffärer i främst Gulfregionen, och vad de statliga främjaraktörerna, inklusive regeringen, kan bidra med på kort sikt för att möjliggöra affärer för er".

"Har panik"

En av företrädarna för näringslivet säger till Expressen att regeringen nu ägnar sig åt skademinimering.

– De kallar till mötet i panik över vad de ställt till med i Saudiarabien.

Bland näringslivstopparna som skrev under debattartikeln finns SEB-vd:n Annika Falkengren, Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck, H&M:s koncernchef Stefan Persson och SKF:s ordförande Leif Östling.

ANNONS