Löfven: ”En viktig del av vår jobbstrategi”

NYHETER

VÄSTERÅS. Stefan Löfven går nu vidare i jakten på nya jobb.

Vägen dit ska bland annat gå via stärkt svensk industri  – genom en Industrikansler och 5 000 platser på högskola.
– Det här är en viktig del vår jobbstrategi, industrin ska vara en motor för tillväxt och jobb, säger Stefan Löfven, partiledare (S).

Stefan Löfven inledde morgonen på Stockholms Central där han tillsammans med partiledningen presenterade ett stort tågpaket. På plats i Västerås ett par timmar senare slog han ett slag för svensk industri.

En motor
Socialdemokraterna vill se en tydligare satsning för att industrin åter ska bli en motor för svensk tillväxt och jobb.
Detta vill Löfven genomföra genom att tillsätta en särskild Industrikansler som ska placeras på Statsrådsberedningen i Regeringskansliet om S vinner valet.

Kanslern ska sitta i det Innovationsråd som ska ledas av statsministern och får som uppgift att driva på för industrins räkning i det interna arbetet.

Vill säkra kompetens
Men S vill också vika 5 000 platser på högskola till naturvetenskap och teknik. Detta för att man ska kunna säkerställa att företagen framöver får fram personal med rätt kompetens som man behöver.
– Vi ser det inte som Fredrik Reinfeldt, som vid resor utomlands har uttryckt det som att svensk industri är "basically gone", säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (S) som deltog vid presskonferensen.
Industrisatsningen ska ses som ännu en del i Stefan Löfvens plan för att Sverige till 2020 ska ha den lägsta arbetslösheten i EU.

Moderaterna inte imponerade

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra, ordförande i finansutskottet, är tycker att det är mycket prat från S-ledaren – och mindre riktig industripolitik.

– Han pratar om innovationskatapulter och en industrikansler, men saknar en industripolitik för ökad konkurrenskraft och fler jobb, säger hon.

– Hans regeringsalternativ skulle innebära ett konkret hot mot industrin med bland annat höjda elpriser, ökade anställningskostnader och dyrare transporter.

Statsministerkampen

■ ■ Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) kämpar om statsministerposten.

■ ■ Med bara några veckor kvar till valdagen har tempot och tonläget skruvats upp.

■ ■ Aftonbladets politiska reportrar Anette Holmqvist och Pär Karlsson följer kandidaterna på nära håll.

■ ■ Följ deras rapporter här.

ARTIKELN HANDLAR OM