Göran Johansson är död

1 av 10
NYHETER

Göran Johansson, före detta kommunalråd i Göteborg, har gått bort efter en lång tids sjukdom.

Socialdemokraternas starke man i landets andra stad blev 69 år.

– Det är med stor sorg vi tar emot det här beskedet. Det är alldeles för tidigt, säger statsminister Stefan Löfven om Göran Johanssons bortgång.

Göran Johansson har avlidit, 69 år gammal, efter en lång tids sjukdom.

– Han har varit sjuk en längre tid och nu har han somnat in under dagen, säger Moa-Lisa Fransson, försteombudsman för Socialdemokraterna i Göteborg.

"Så tog då den sista striden slut... Och livet går vidare men blir aldrig detsamma igen. Tack för all omtanke", skriver dottern Anna Johansson, socialdemokratisk infrastrukturminister, på Twitter.

När det blev känt att Anna Johansson blivit minister pratade Aftonbladet med Göran Johansson.

– Jag tror hon kommer göra det bra. Man blir stolt över sin dotter, sa han.

"Jag saknar honom"

Göran Johansson satt i Göteborgs kommunfullmäktige under 37 år. I 19 av dem var han kommunstyrelsens ordförande, 1988-1991 och 1994-2009.

I början av januari 2009 lämnade Göran Johansson över ordförandeposten i kommunstyrelsen till Anneli Hulthén, men satt kvar i fullmäktige fram till 2011, då mandatperioden tog slut.

– Göran Johansson var en ideolog, fötterna på jorden. Långt efter att han blev kommunstyrelsens ordförande i Göteborg och inte längre jobbade kvar på SKF så tog han alltid en runda, varje vecka, på SKF för att hålla kontakten med sina gamla arbetskamrater och med företaget. Han var en mycket jordnära människa som dessutom var väldigt tydlig i sitt budskap. Man kunde inte missta sig på vad Göran Johansson tyckte. Jag saknar honom, säger statsminister Stefan Löfven.

Löfven: "En stark profil"

Den politiska karriären började med fackligt engagemang på SKF i Gamlestan i Göteborg, där han blev ordförande för Metallklubben.

– Göran Johansson var en stark profil i Metall, i lokalpolitiken, i rikspolitiken i flera år, med i verkställande utskottet i partistyrelsen. Han har gjort ett fantastiskt arbete för partiet och inte minst Göteborg, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Även flera andra socialdemokratiska politiker minns Göran Johansson med värme.

1997 valdes han in i verkställande utskottet i Socialdemokraternas partistyrelse, men lämnade det 2005 i protest mot hur han och Göteborg behandlades när amfibieregementet i Göteborg las ner, skriver P4 Göteborg.

Efteråt klagade han över att Göteborg hamnat i ett "kylskåp".

– Görans politiska arv är Göteborgs utveckling. Det har hänt många, många saker under hans tid. I sitt politiska liv var han en av motorerna i den utvecklingen. han drev på evenemangsstaden Göteborg och omställningen av arbetslivet, säger Moa-Lisa Fransson.

Viktig men omtvistad

Socialdemokraterna i Göteborg skriver i ett pressmeddelande att Göran Johansson under hela sitt liv med ett brinnande engagemang satte sin hemstad Göteborg och göteborgarna i första rummet.

"Socialdemokraterna i Göteborg sörjer Göran. Allas våra tankar går till hans familj och närstående", skriver de i pressmeddelandet.

Göran Johansson ledde Socialdemokraterna i Göteborg till stora framgångar. Han var en färgstark och retoriskt skarp politiker.

Men samtidigt var hans ledarstil kritiserad, och många – bland annat den politiska oppositionen – ansåg att beslut fattades i slutna rum.

– I sin fight med socialdemokratiska statsministrar, mest Göran Persson, blev han ofta prisad i Göteborg – men samtidigt kanske det var kontraproduktivt för i slutna rum fick vi betala för detta, säger Jan Hallberg, före detta M-kommunalråd i Göteborg.

"Väldigt bestämd"

Under några förekom kritik mot hans ledarstil. Lena Malm är kommunfullmäktiges ordförande i Göteborg, men jobbade under sex år som stadssekreterare när Göran Johansson var kommunstyrelsens ordförande.

– Han var väldigt bestämd. Det har funnits konflikter, men man måste ändå säga att om han fick rejäla, goda argument så kunde han lyssna in det, säger han.

Göran Johansson lämnar efter sig hustrun Elisabeth, sonen Erik och dottern Anna Johansson, nybliven infrastrukturminister i den nya regeringen.

Mer information kommer.