Familjen har inte gett upp: Han lever

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

I dag fyller journalisten Dawit Isaak 50 år.

Fortfarande sitter han fängslad under svåra förhållanden – möjligen på den eritreanska landsbygden.

Men hans familj ger inte upp hoppet.

– Jag tror att han kommer att släppas. De kommer aldrig att våga mörda honom, säger dottern Betlehem Isaak, 20.

Dawit Isaak har suttit fängslad i dryga 13 år utan rättegång.

På kvällen den 23 september 2001 arresterades han i sin bostad av den eritreanska säkerhetspolisen.

Hans brott var troligen att skriva om en grupp regeringspolitiker som krävde demokratiska reformer - till Eritrea hade han återvänt just för att starta en fri tidning.

Tidigare hade han bott i Lerum i Sverige i där han också fick barn och blev svensk medborgare.

”Känns för jävligt”

För familjen, som bor i Göteborg, läggs år på år.

– Det känns för jävligt såklart. Ingen människa ska behöva utstå det här. Jag blir så arg varje gång jag tänker på det, säger dottern Betlehem Isaak.

Under åren har familjen inte fått ha någon kontakt med sin pappa och make. De vet inte ens med säkerhet om han är vid liv. 2005 fick de plötsligt ett samtal om att Dawit Isaak var fri - men några dagar senare kom regimen med uppgiften att han bara hade haft en "permission".

– Vi vet ingenting. Det finns ingen information att få om honom och det finns ingen information om fallet. Det har det aldrig funnits, säger Betlehem Isaak.

Just nu arbetar hon på en bok om sina upplevelser.

– Jag vill ju gå i hans fotspår såklart. Men jag försöker leva mitt eget liv, som vilken 20-åring som helst. Det enda jag är orolig för är honom. För han kommer inte att vara frisk när han kommer ut därifrån.

Svåra förhållanden

Dawit Isaaks bror Esayas Isaak är bedrövad.

– Jag minns när han fyllde 40. Det var lika tungt då som nu när han fyller 50. Åren går och han sitter tyvärr där han sitter. Det är fruktansvärt och beklagligt på alla sätt och vis, säger han.

Omständigheterna som Dawit Isaak lever under är höljda i dunkel. Familjen i Sverige vet inte ens var han befinner sig.

Den svensk-eritreanske frilansjournalisten Kwame Toure har tidigare haft kontakt med personer inom den eritreanska militären som kunnat lämna uppgifter om att Dawit Isaak ska vara vid liv. Hans senaste uppgifter är från december 2013.

– Den obekräftade information jag har fått är att han inte sitter fängslad i huvudstaden Asmara utan någonstans långt ute på landet.

Han beskriver situationen i landets fängelser som mycket svåra. Enligt Amnesty International hör tortyr, hot, förnedring tillhör vardagen i eritreanska fängelser.

– Fängelseförhållandena är väldigt hemska. Ofta sitter 30-40 personer tillammans utan tillgång till toalett och inte mycket mat att prata om. Kanske man får lite bröd, säger Kwame Toure.

Hoppet lever

Under åren har de svenska insatserna i fallet kritiserats. Nu vill Esayas Isaak förflytta fokus mot diktaturen som håller Dawit Isaak fången.

– Vi kan fortsätta kritisera UD men jag tycker fokus ska ligga mer på staten Eritrea och dess ledning. Det de vill är att hålla honom inspärrad utan att någon bryr sig. Det kan vara en livlina för honom om vi pratar om honom, säger han.

Både Esayas Isaak och Betlehem Isaak är övertygade om att Dawit Isaak kommer att blir fri tids nog.

– Jag tror att han kommer att släppas. De kommer aldrig att våga mörda honom eftersom det har blivit så internationellt känt. Och jag tror att det är vi, Sverige, som har hållit honom vid liv genom att prata om honom.

Publicerad: