Nyheter

Löfvens Palestinalöfte uppmärksammas

Av: 

Erik Wiman

Martin Nilsson

NYHETER

Sverige blir första EU-land att erkänna staten Palestina.

Stefan Löfvens besked på fredagen spreds i internationella medier.

– Vi har i dag deklarerat att vi ska erkänna Palestina. Det borde inte komma som en överraskning för någon. Detta är något vi har haft som uttalad målsättning sedan lång tid tillbaka, säger utrikesminister Margot Wallström på väg in till SVT:s Aktuellt vid 21-tiden.

Presentationen av en ny svensk regering har inte direkt varit första nyhet hos de stora internationella nyhetsbolagen. I konkurrens med demonstrationer i Hong Kong och kriget mot IS har de nyblivna ministrarna i stort sett passerat under radarn.

Men Stefan Löfvens besked att Sverige nu ska erkänna Palestina som en egen stat fick däremot något större rubriker.

– Konflikten mellan Israel och Palestina kan bara lösas med en tvåstatslösning, som förhandlats fram i enlighet med internationell rätt, sa Löfven under sitt instalationstal.

FN erkände Palestina redan 2012 under protest av Israel. Då avstod Sverige från att rösta i frågan vilket väckte kritik från opositionen. EU erkänner fortfarande inte staten Palestina.

– Vi har i dag deklarerat att vi ska erkänna Palestina. Det borde inte komma som en överraskning för någon. Detta är något vi har haft som uttalad målsättning sedan lång tid tillbaka, säger utrikesminister Margot Wallström till Aftonbladet på väg in till Aktuellt strax innan klockan 21.

BBC skriver att Sverige med stor sannolikhet kommer att få kritik av både Israel och USA efter beskedet. Samma analys gör Time Magazine på nätet.

– Vi anser att ett internationellt erkännande av staten Palestina är förhastat, säger Jen Psaki, talesman vid USA:s utrikesdepartement med anledning av Löfvens besked, enligt AFP.

USA:s hållning är att Israel och Palestina själva måste komma med en lösning för hur de ska kunna leva i ”två framtida stater, sida vid sida”, enligt AFP.

– Det kommer att komma reaktioner. Både applåder och de som är besvikna, säger Margot Wallström.

De stora Israeliska tidningarna Haaretz och Jerusalem Post hade inte några egna kommentarer till nyheten, men publicerade nyhetsbyrån Reuters artiklar på sina hemsidor.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter