SMHI varnar för ishalka i jultrafiken

NYHETER

Mitt under årets värsta trafikhelg har SMHI utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka.

De län som berörs av varningen är Värmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Stockholm, Dalarna och Gävleborgs län.

– När det kommer regn på kalla vägytor kan det bli is på direkten, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

– Det som händer är att vi har ett regnområde som nu har tagit sig in över västra Götaland. Det kommer ta sig upp över Svealand och övergå till snö efter hand, säger Sandra Andersson på SMHI.

Redan på juldagsmorgonen och under förmiddagen väntas halkan drabba Värmland. Framåt eftermiddagen bör den ha nått Stockholms län.

– Vi varnar för att det är vägytor som är kalla, när det då kommer regn blir det is på direkten.

”Man kan åka skridskor på vägen”

Flera olyckor har inträffat i juldagshalkan. Strax före niotiden på morgonen kom larm om att en trafikolycka inträffat på E22 söder om Valdemarsvik. En bilist hade kört in i mitträcket, men ingen skadades. Enligt uppgifter till polisen ska det vara mycket halt på E22.

Strax före klockan 11 inträffade en krock på riksväg 63 i centrala Filipstad, där en bil körde in i sidan på en annan. Två personer fick föras till sjukhus med rygg- och nackskador.

– De var talbara och så men hade kraftiga smärtor, säger Peter Karlsson, insatsledare vid Bergslagens räddningstjänst.

Räddningstjänsten har fått flera samtal om att både riksväg 26 och riksväg 63 ska vara extremt hala.

– Det ska vara rena isgatorna. Jag har fått samtal om att man kan åka skridskor på 26:an på vissa ställen.

Förvärrat läge väntas under annandagen

På annandagen, som traditionellt är en stor resdag, väntas läget bli ännu besvärligare när ett nytt lågtrycksområde drar in över Sverige. I Svealand väntas nederbörd redan ikväll och under natten, först i form av regn som sedan övergår i snö. SMHI varnar för snöfall under morgondagen från norra Värmland och upp till södra Norrland.

– Det kan komma väldigt mycket snö, ser det ut som. Störst mängder blir det i norra Dalarna och Härjedalen, där kan det komma tre-fyra decimeter lokalt, säger Sandra Andersson på SMHI.

Även i delar av Norrland blir det mycket snö och blåsigt närmast kusten med risk för snöyra och snödrev. I Götaland kommer nederbörden som regn, men det blir väldigt blåsigt på västkusten och även andra delar av Götaland.

Det betyder vädervarningarna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI