SMHI varnar för kraftigt snöfall

NYHETER

SMHI har utfärdat en varning för kraftigt snöfall under annandagen.

Lokalt kan det falla över 40 centimeter snö – på en av årets stora trafikdagar.

– Störst mängder blir det i norra Dalarna och Härjedalen, säger Sandra Andersson på SMHI.

Foto: Fredric Gustafsson, Foto-Mike 
En personbil voltade under morgonen strax utanför Borlänge

Ett nytt lågtrycksområde drar under annandagen in över Sverige.

I Svealand väntas nederbörd redan under natten till annandagen, först i form av regn och senare snö.

SMHI har utfärdat en så kallad klass 1-varning – den lägsta nivån på en tregradig skala – för kraftigt snöfall i stora delar av Svealand och södra och mellersta Norrland.

– Det kan komma väldigt mycket snö, ser det ut som. Störst mängder blir det i norra Dalarna och Härjedalen, där kan det komma tre-fyra decimeter lokalt, säger Sandra Andersson på SMHI.

Risk för ishalka

I Jämtlands län, där Härjedalen ligger, varnar SMHI för mellan 30 och 40 centimeter snö. Och i de södra delarna av länet kan det lokalt komma ännu mer, uppger väderinstitutet på sin webbplats.

I Dalarnas län väntas 25 till 35 centimeter snö, men även där kan det lokalt bli ännu större mängder. I södra Dalarna övergår snöfallet under eftermiddagen troligen i regn, uppger SMHI. Regnet kan vara underkylt eller falla på kalla ytor med ishalka som följd.

Redan tidigt på tisdagsmorgonen hade ett par singelolyckor inträffat i länet, bland annat voltade en bil av vägen utanför Borlänge.

Enligt räddningstjänsten klarade sig föraren utan skador.

I Värmlands och Västernorrlands län varnar SMHI för snömängder på uppemot 25 centimeter. I Gävleborgs län gäller klass 1-varningen snömängder på uppemot 20 centimeter, men i framför allt Hälsingland kan det lokalt falla mer.

Även i Värmland och Gävleborg är det risk för underkylt regn och ishalka.

”Kan åka skridskor”

Flera olyckor inträffade redan i juldagshalkan. Strax före niotiden på morgonen kom larm om en trafikolycka i halt väglag på E22 söder om Valdemarsvik. En bilist hade kört in i mitträcket, men ingen skadades.

Strax före klockan 11 inträffade en krock på riksväg 63 i centrala Filipstad, där en bil körde in i sidan på en annan. Två personer fick föras till sjukhus med rygg- och nackskador.

– De var talbara och så men hade kraftiga smärtor, sa Peter Karlsson, insatsledare vid Bergslagens räddningstjänst.

Räddningstjänsten fick under juldagen in flera samtal om att både riksväg 26 och riksväg 63 var extremt hala.

– Det ska vara rena isgatorna. Jag har fått samtal om att man kan åka skridskor på 26:an på vissa ställen, sa Peter Karlsson.

Det betyder vädervarningarna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI