Hannah blev kallad på visning – med 350 andra personer

avMiriam Bratt

NYHETER

Hannah Tennenbaum, 31, avbröt julfirandet med familjen i Malmö när hon fick chansen på ett förstahandskontrakt i Stockholm.

Men utanför lägenheten möttes hon av 350 andra – som Bostadsförmedlingen också bjudit in.

– Man kände sig fånig när man stod där, säger Hannah.

1 av 2 | Foto: Hannah Tennenbaum
350 personer bjöds in till visningen i Bagarmossen.

Efter ett mysigt julfirande hos familjen i Malmö fick Hannah Tennenbaum, 31, bråttom att åka hem till Stockholm. Anledningen? Hon hade blivit kallad till en visning för nio lägenheter med förstahandskontrakt i stockholmsförorten Bagarmossen.

– Jag fick ett mejl om att jag var en av dem med längst kötid och tänkte att “va fan, jag måste åka upp”, berättar Hannah.

Eftersom lägenheterna var nyrenoverade fick hon inte veta exakt på vilken plats i kön hon stod, men mejlet ingav hopp.

Så därför blev hon riktigt förvånad när hon klockan 12 under torsdagen kom till visningen och såg den enorma kön.

– Det bara flockades med folk och blev en hetsig stämning när alla började trycka sig mot dörren.

”Man kände sig fånig”

Bostadsförmedlingen Stockholm hade bjudit in ungefär 350 personer till visningen för att få se två visningslägenheter och sedan hoppas bli en av de nio lyckliga som skulle få ett förstahandskontrakt.

– Man kände sig fånig när man stod där. Det kändes lite som att “trodde du verkligen att du hade en chans?”, säger Hannah.

Foto: Hannah Tennenbaum
Hanna Tennenbaum har bott i Stockholm 10 år och flyttat 11 gånger under den tiden.

Nu ställer sig Hannah kritisk till Stockholms bostadsförmedlings metoder. Hon tycker att de borde kunna bjuda in färre människor till visningar än så här.

– Jag tycker att det är att slösa med folks tid.

Hannah har stått åtta och ett halvt år i bostadsförmedlingens kö och vet fortfarande inte hur hon ligger till i turordningen för lägenheterna. Men hon har inga höga förhoppningar.

– Jag mötte min kompis som var på samma visning och han har stått 10 år i kö. Och han har inte heller någon chans.

Efter att ha gått på visningen kände sig Hannah besviken över att hon missar sitt fortsatta julfirande med familjen, men också över bostadssitatuonen.

– Det var en känsla av att det var en makaber situation. Så här desperata är vi, säger Hannah och fortsätter:

– Jag tycker att det säger något om bostadssituationen i Stockholm.

”Vi bjuder in så många som behövs”

Peter Vesterholm är förmedlingschef vid bostadsförmedlingen och han bekräftar att 350 personer bjöds in till torsdagens visning.

– Vi bjuder normalt sett in det antal personer som vi tror behövs för att förmedla bostäderna. Det är ofta en hel del sökande som faller ifrån i olika delar av sökningsprocessen.

Varför fick de sökande inte veta vilken plats i kön de var på?

– Eftersom det är upplagt i vårt system som ett projekt med nio likadana lägenheter är man i princip spekulant på alla och då kan man inte se vad man har för kötid till respektive lägenhet. Det är endast i tidigare uthyrda lägenheter som man kan se sin kötid på vår hemsida, svarar Peter.

Vid nyrenoverade och nyproducerade lägenheter går det alltså inte att se vad man har för kötid när man söker bostad på bostadsförmedlingen. Men under nästa år kommer bostadsförmedlingen att ändra på det systemet.

– Vi har förstått att respektive kund gärna vill veta hur de ligger till.

Avslutningsvis beklagar han den frustation som Hannah känt.

– Jag har respekt för att människor har mycket att göra och tycker någon att vi slösar med deras tid så är det naturligtvis tråkigt.